Vrijwilligers uit Bredene leveren nieuwe tenten voor ondergelopen Frans vluchtelingenkamp

© Foto MP
Redactie KW

De vrijwilligersorganisatie ‘Bredene met een hart voor vluchtelingen’ trok richting Grande-Synthe in Frankrijk om de vluchtelingen die er in erbarmelijke omstandigheden verblijven, hulp te bieden.

Ondanks tegenstrijdige berichten via diverse mediakanalen staat er voorlopig geen verhuis gepland voor de vluchtelingen in het kamp van Grande-Synthe. Door de hevige regen van de voorbije dagen is het terrein herschapen in een gigantische modderpoel en zijn daardoor een groot aantal tenten onbruikbaar geworden. Hoewel de ‘hel van Grande-Synthe’ al wekenlang de aandacht trekt van de internationale pers, blijft de Franse overheid liever kibbelen over een oplossing dan het probleem aan te pakken. Alleen de Franse gendarmerie stelt zich op bij de ingang van het domein, vooral om de massa vrijwilligers te controleren. Tot nader order mochten zij geen paletten of nieuwe tenten binnenbrengen voor de vluchtelingen, waardoor sommigen nu zo goed als dakloos zijn. Pas vanaf maandag 11 januari geeft de gemeente daarvoor groen licht.

Vrijwilligers uit Bredene leveren nieuwe tenten voor ondergelopen Frans vluchtelingenkamp
© Foto MP

De ‘groep van Bredene’, zoals de vrijwilligersorganisatie ‘Bredene met een hart voor vluchtelingen’ door iedereen genoemd wordt, heeft het voortouw genomen om zo snel mogelijk in te spelen op de acute situatie. Onder leiding van een drietal gedreven jonge mensen, vertrekt bijna elke zondag een karavaan vanuit Bredene met essentiële hulpgoederen. Zondag 10 januari sloten West-Vlamingen vanuit de hele provincie zich bij de groep aan, die aangroeide tot een 40-tal enthousiastelingen. In de kofferbakken zaten ook een heleboel schoppen, rieken, een hakselaar, … waarmee een aantal vrijwilligers aan de slag gingen om greppels te graven in de modderpoel. Langs die kanalen kan het overtollige water afvloeien en wordt een gedeelte van het domein geschikt gemaakt om op 11 januari paletten te leggen waarop nieuwe tenten worden geïnstalleerd. Omdat alleen op 11 januari het domein wordt opengesteld door de Franse overheid, hoopt de ‘groep van Bredene’ op zoveel mogelijk vrijwilligers die dan mee de handen uit de mouwen komen steken.

Vrijwilligers uit Bredene leveren nieuwe tenten voor ondergelopen Frans vluchtelingenkamp
© Foto MP

Op 11 januari zou het gemeentebestuur van Grande-Synthe voor de zoveelste keer rond de tafel gaan zitten om tot een positieve oplossing te komen. De meest voor de hand liggende oplossing, de verplaatsing naar een nabij gelegen terrein met grotere, verwarmde tenten, een degelijke basisinfrastructuur met elektriciteit en sanitair, wordt tot vandaag telkens afgewezen of naar een latere datum verschoven.

(MP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier