Vrijwilligers helpen bij afwerking zeilschip Mercator in Oostende

Redactie KW

Een 30-tal vrijwilligers boden zich aan om mee te werken aan het schilderklaar maken van de binnenruimtes van het zeilschip Mercator. Zij steken vanaf maandag 9 januari de handen uit de mouwen op de scheepswerf IdP.

Eind 2015 verliet de Mercator zijn vertrouwde stek in Oostende voor een grondige restauratiebeurt op de scheepswerf IdP langs het kanaal Oostende-Brugge in Oostende. Het Vlaams Gewest, de eigenaar van het schip, trekt daar 3,4 miljoen euro voor uit. De werken aan de ruimtes benedendeks werden echter niet gedekt door de Vlaamse overheid. Daarom investeert de vzw Zeilschip Mercator nog 100.000 euro in deze interieurwerken. Maar er werd ook een oproep gelanceerd naar vrijwilligers.

Een 30-tal mensen gingen in op de oproep en kwamen op maandag 9 januari voor het eerst bijeen. Zij zullen de benedendekse ruimtes schilderklaar maken: de wanden afwassen, schuren en afplakken. Vervolgens zal een gespecialiseerde firma de schilderwerken uitvoeren. Tot slot worden alle meubels en de museuminrichting teruggeplaatst. De werken zullen zo’n acht weken in beslag nemen. Verwacht wordt dat de Mercator in de paasvakantie terugkeert naar zijn vaste plek.

Vooral gepensioneerde mannen

De vrijwilligers zijn vooral gepensioneerde, mannelijke doe-het-zelvers met enige stielkennis of klusjeservaring. Er is één vrouw bij de ploeg. Een leerkracht-klusjesman van het VTI bood aan om enkele dagen mee te draaien met enkele van zijn leerlingen. Enkele vrijwilligers hebben zelf een zeilboot of zijn scheepstimmerman geweest. “Het doet deugd zoveel geëngageerde mensen te zien”, zegt burgemeester Johan Vande Lanotte, die zelf ook een dag zal meewerken. “De Mercator verdient niet minder dan een volledige, grondige opknapbeurt. Het zou de restauratiewerken aan de buitenzijde teniet doen als we ook niet de binnenzijde volledig aanpakken.”

“Door met vrijwilligers te werken, willen we enerzijds kosten sparen”, aldus Johan Vande Lanotte. “De vzw Zeilschip Mercator kon alle kosten dragen, maar moest dan wel zijn reserves aanspreken. Maar we willen ook een ploeg van mensen vormen die iets voor de Mercator wil doen. De huidige ploeg vrijwilligers wordt een dagje ouder en daarom is de tijd gekomen om een groep nieuwe mensen te verzamelen, die zich met het schip verbonden voelen.”

(HH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier