Vrijwilligers blijven illegalen in Zeebrugge steunen

10/06/16 om 10:28 - Bijgewerkt om 10:28

De vrijwilligers in Zeebrugge blijven, ondanks de aanhoudende kritiek, de illegalen helpen met eten en voorzieningen. "Hoe meer tegenstand, hoe langer we doordoen", klinkt het.

Vrijwilligers blijven illegalen in Zeebrugge steunen

Een groepje vrijwilligers in Zeebrugge zorgt al maandenlang voor eten en voorzieningen voor de illegalen die de badplaats overspoelen. In eerste instantie gebeurde dat aan de Stella Mariskerk, maar hun 'werkterrein' is sinds kort verlegd naar de Sint-Donaaskerk even verderop. Aan opgeven denken ze nog lang niet. De scherpe kritiek van buurtbewoners, die hun hulp zien als een aantrekkingspool voor illegalen, deert hen al lang niet meer.

Ook de uitspraken van gouverneur Carl Decaluwé van een tijd geleden (geef geen eten aan illegalen, red.) laat hen koud. "Hoe meer de mensen tegen zijn, hoe harder we doorgaan", stellen de vrijwilligers. "Nog steeds komen er tweemaal per dag een dertigtal mensen eten. De meesten zijn christenen, maar de moslims onder de aanwezigen krijgen met de ramadam een potje eten mee om te bewaren tot na de zonsondergang."

Aanvankelijk moesten de vrijwilligers alles uit eigen zak betalen. Ook dat is ondertussen veranderd. "We krijgen heel wat donaties. Zelfs in de kerken van Knokke-Heist werd een omhaling gedaan", zeggen ze trots. De schrik dat de illegalen het toeristisch seizoen bedreigen, vinden ze onzin. "Ach, de jonge meisjes kunnen hier tenminste een knappe gast uit het buitenland leren kennen", besluiten ze met een knipoog.

(MM)

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!