Vrijspraak voor van pedofilie betichte priester uit Hooglede

Laurens Kindt

Een 51-jarige priester uit Hooglede is definitief vrijgesproken voor de vermeende zedenfeiten met een minderjarige waarvoor hij vervolgd werd. Het Gentse hof van beroep bevestigde woensdagvoormiddag de vrijspraak die de rechtbank van eerste aanleg in Kortrijk hem eerder ook al verleende.

De priester werd in 2013 door een man uit Menen beschuldigd van zedenfeiten in 2002. Het vermeende slachtoffer was toen 17 jaar oud en volgde les in een school in Menen waar de priester toen actief was. Volgens zijn verklaringen had de priester hem beloofd om hem te helpen met zijn huiswerk, maar mondde die hulp al snel uit in ongewenste intimiteiten. Het vermeende slachtoffer stapte pas in 2013, dus elf jaar nadat hij naar eigen zeggen misbruikt werd, naar het meldpunt Seksueel Misbruik van het Bisdom in Brugge. Nog eens een jaar later, in 2014, zette het bisdom de priester op non-actief.

Voor de rechtbank van Kortrijk werd vervolgens een lang en slopend proces gehouden. Tot twee keer toe werd de zaak uitgesteld. Eerst om uit te zoeken of de jongen wel nog minderjarig was op het moment van de feiten, daarna om een vriend van de priester extra te ondervragen. Het parket van Kortrijk eiste 12 maanden celstraf voor de priester, maar de rechtbank sprak hem uiteindelijk vrij. Daarop ging het parket in beroep, maar opmerkelijk genoeg verklaarde het parket zich plots toch akkoord met de vrijspraak, eenmaal de zaak voor het hof van beroep werd behandeld.

Priester met een relatie

De drie raadsheren van het hof volgden nu de rechter in eerste aanleg en spraken de priester definitief vrij. Het vermeende slachtoffer kan nu alleen nog cassatieberoep aantekenen, maar de kans dat dit gebeurt, lijkt klein. Wellicht zal de betrokken priester nu proberen om opnieuw actief als priester aan de slag te kunnen gaan. Het bisdom sprak zich daar eerder negatief over uit, omdat uit het onderzoek was gebleken dat de man er ook een relatie op nahield, wat indruist tegen de gelofte van het celibaat.

(LK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier