Vrijdag evacuatie 50 tot 100 woningen in Oostende en Bredene voor onschadelijk maken vliegtuigbom

Dit is niet de bom in kwestie, maar wel een gelijkaardig exemplaar. Het tuig is 1,20 m lang en heeft een diameter van 35 cm. (GF)
Redactie KW

Voor het onschadelijk maken van de vliegtuigbom die woensdagvoormiddag aan De Oesterbank werd gevonden, wordt vrijdag een perimeter van 500 m ontruimd. In de zone van 500 tot 900 m van het springtuig worden de mensen aangeraden binnen te blijven. In beide zones is geen verkeer mogelijk.

Op woensdag 1 juni werd een vliegtuigbom uit de Eerste Wereldoorlog gevonden bij graafwerken aan de nieuwbouw van beschutte werkplaats De Oesterbank in de Vaartblekersstraat. Het tuig is door ontmijningsdienst DOVO beveiligd en zal op vrijdag 3 juni tussen 10 en 13 uur onschadelijk worden gemaakt.

Hiervoor zullen bewoners en bedrijven in een perimeter van 500 m hun huizen moeten verlaten. In een straal van 900 m worden mensen aangeraden om binnen te blijven, weg van de ramen, of de woning te verlaten.Er zal geen verkeer mogelijk zijn en alle wagens moeten verwijderd worden of in de garage gezet. De stad Oostende, de gemeente Bredene, de brandweer, Lokale Politie Oostende en DOVO werken nauw samen om de operatie in goeie banen te leiden. “De bom bevat 100 kg springstof en een autodestructief mechanisme, waarvan we niet weten of het nog werkt of niet”, aldus burgemeester Johan Vande Lanotte van Oostende. “Daarom moeten we ervan uitgaan dat het niet werkt en dat het dus een delicate klus is.”

Veiligheidsperimeters

Op woensdag 1 en donderdag 2 juni geldt een perimeter van 20 m, kunnen de dagdagelijkse activiteiten doorgaan en is geen enkele evacuatie nodig. Op vrijdag 3 juni wordt de bom onschadelijk gemaakt tussen 10 en 13 uur. Hiervoor wordt onder instructie van DOVO een put met rechte wanden gegraven op de vindplaats. DOVO start de operatie pas na een go van de Lokale Politie van Oostende en Bredene, die de evacuatie en bewaking van de perimeter coördineren.

De bewoners en bedrijven in een perimeter van 500 m worden gevraagd hun huizen en gebouwen te verlaten. Sporthal De Spui in de Dr. Edouard Moreauxlaan wordt de centrale opvangplaats voor de bewoners van Oostende en Bredene. “In die zone staan 50 tot 100 huizen en werken 800 tot 900 mensen”, zegt Johan Vande Lanotte. “De grootste bedrijven zijn er De Oesterbank, de werkplaats van de NMBS en de stedelijke werkhuizen.” “Ook de leerlingen van het Koninklijk Werk Ibis zullen de omgeving moeten verlaten”, aldus de Bredense burgemeester Steve Vandenberghe.

Korpschef Philip Caestecker van de Oostendse politie, de burgemeesters Johan Vande Lanotte van Oostende en Steve Vandenberghe van Bredene en korpschef Erik Van Parys van de politiezone Bredene-De Haan lichten de evacuatie toe.
Korpschef Philip Caestecker van de Oostendse politie, de burgemeesters Johan Vande Lanotte van Oostende en Steve Vandenberghe van Bredene en korpschef Erik Van Parys van de politiezone Bredene-De Haan lichten de evacuatie toe.© HH

Voor de bewoners en bedrijven in een perimeter tussen 500 en 900m geldt een veiligheidsadvies om binnen te blijven, weg van de ramen die gericht zijn in de richting van de bom. Mensen die hun huizen wensen te verlaten, kunnen terecht in sporthal De Spui. “In die zone wonen zo’n 500 mensen, daarbij zijn delen van de wijken Konterdam in Oostende en Bredene-Sas”, zeggen beide burgemeesters. “Wij ontruimen niet enkel de huizen binnen de perimeter, maar de hele betrokken straat. Dat maakt het veel duidelijker. Maar de zone is dus iets ruimer dan de strikte perimeter.”

Geen verkeer

Tijdens de operatie op vrijdag zal er van 10 tot 13 uur geen verkeer mogelijk zijn in / uit de veiligheidszones. Dat kan voor heel wat verkeershinder zorgen. Ook alle wagens moeten verwijderd worden. Auto’s kunnen geparkeerd worden op de nieuwe randparking achter het station (ingang via de Stapelhuisstraat, volg de wegwijzers) of gewoon in de garage. Er worden donderdag bewonersbrieven verspreid om alle bewoners binnen de veiligheidszone persoonlijk te informeren. Op donderdag 2 juni om 18 uur is een bewonersvergadering gepland in OC De Schaperye, Steenovenstraat 86 in Oostende, en om 19 uur in dienstencentrum Sas, Prinses Elisabethlaan 47 in Bredene.

Ook spoorverkeer stil

Bewoners met vragen kunnen op donderdag 2 juni tussen 9 en 19 uur en op vrijdag 3 juni van 8 tot 12 uur terecht op het noodnummer 059 56 20 40. Minder mobiele mensen, die moeilijk hun huis zelfstandig kunnen verlaten en die binnen de voorziene perimeters wonen, zullen hierbij geholpen worden. Zij contacteren hiervoor het noodnummer, zodat het Rode Kruis kan verwittigd worden. Het spoorwegverkeer zal op vrijdag tussen 10 en 13 uur stilliggen. Het station moet hiervoor niet ontruimd worden.

(HH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier