Vrienden hebben het over ‘dynamiet’ tijdens stadsspel en belanden in de Brugse cel

Redactie KW

De groep speelde een geospel waarbij walkie talkies werden gebruikt, maar museumbewakers pikten hun frequentie op en verwittigden de politie.

Het ‘geospel’ van een groep dertigers eindigde zaterdagmiddag zowaar in de cellen van de Brugse gevangenis. Ze belandden per ongeluk op dezelfde radiofrequentie als die van de museumbewakers in de binnenstad met hun walkie talkies. Omdat tijdens het spel termen als ‘dynamiet’ en ‘wapens’ vielen, sloegen ze daar even in paniek. Ze verwittigden de politie en die ging meteen op onderzoek uit. Met de kwarttriatlon en het EK-dorp op ‘t Zand wilden de agenten geen risico nemen. “We kregen die melding een kwartier voor de start van het EK-dorp binnen”, zegt korpschef Dirk Van Nuffel. “Logisch dus dat het even alle hens aan dek was.”

Het is normaal dat iedereen in die situatie het zekere voor het onzekere neemt

Al snel bleek dat er geen sprake was van een groepering terroristen met extremistische plannen. De praktijk was namelijk veel onschuldiger: een groepje dertigers, verwikkeld in een virtueel stadsspel. Het ‘geospel’ is een spel in groepen en bedoeld als teambuildingsactiviteit. Die groepen kunnen elkaar onderling volgen via een gps-signaal en communiceren via walkie talkies. Om het de andere groep lastig te maken kunnen de spelers virtuele bommen of andere obstakels plaatsen, maar die worden uiteraard nooit fysiek en echt in het spel opgenomen. “Maar voor de museumbewakers was het niet direct duidelijk dat het om een spel ging. En omdat ze net die terminologie onderschepten, gingen ze natuurlijk meteen van het ergste uit. Het is normaal dat iedereen in die situatie het zekere voor het onzekere neemt”, aldus Van Nuffel.

De groep legde dat uit aan de politie, maar die wilde dat verhaal toch eerst nagaan. Ze werden allemaal opgepakt en naar de cellen overgebracht. De ganse groep werd een tijdje bestuurlijk aangehouden. Ondertussen verhoorde de politie de organisator van het spel. Die legde hen uit dat er geen sprake was van slechte wil. “In totaal hebben die mensen een tweetal uren bij ons gezeten”, vertelt de korpschef. “Op andere dagen zou zoiets wel sneller afgehandeld en duidelijk zijn. Maar er was zaterdag heel wat te doen in Brugge en dus heel wat werk voor onze agenten. Vandaar dat die aanhouding dus wel even geduurd heeft.”

De politie moet natuurlijk ook haar werk doen

De organisator van het geospel nam de politie nadien ook niets kwalijk. “Leuk is anders natuurlijk”, zegt hij. “Maar goed, de politie moet natuurlijk ook haar werk doen. Al was het voor ons wel even vervelend.” De deelnemers zelf hadden een weekendje georganiseerd en konden dat nadien gewoon voortzetten. .

De Brugse korpschef stelt wel dat het de eerste keer is dat zoiets in Brugge gebeurt. Terwijl er wel vaker zo’n spelen georganiseerd worden. “Maar wij worden soms wel op voorhand door de organisatie verwittigd”, zegt hij. “Hoe dan ook is het misschien een teken voor de museumbewakers om hun radiofrequenties eens goed te bekijken.”

(TL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier