Vredeswakes vraagt aandacht voor moeder aarde

Beeldend kunstenaar Sven Verhaeghe maakte dit werk tijdens de wake. © pco
Redactie KW

Met ‘Mijn zorg voor de aarde, kiem van leven’ zette Vredeswakes de toekomst van de aarde voorop.

Met Vredeswakes grijpen Langemarkse vredesactivisten de herdenking van 100 jaar Eerste Wereldoorlog aan om in de Sint-Pauluskerk een boodschap van vrede te verspreiden. Dit keer riep de wake op om de toekomst van de aarde veilig te stellen. 100 jaar na de eerste gasaanval komt de impact van chemische wapens op mens en milieu aan bod.

De Iraanse dokter Shahriar Khateri kwam getuigen hoe hij een chloorgasaanval overleefde tijdens de Iraans-Iraakse oorlog. Later keerde hij als dokter en toxicoloog naar de berggebieden terug om de slachtoffers van gas te helpen. In Teheran richtte hij samen met anderen een vredesinstituut op. “We hebben manieren gezocht om te helpen bij ziekte en handicap. De beste weg is een cultuur van vrede te bevorderen.” Vandaag verleent hij zijn kennis en kunde aan het OPCW, een instituut in het Nederlandse Den Haag dat gasbommen uit de wereld wil helpen.

Kleinere voetafdruk

Tocoma Sy bracht het verhaal van Senegalese boeren. “Regen is voor hen goud. Minder regen kan hun oogst doen mislukken en hongersnood veroorzaken. Regenperiodes worden korter en wisselvalliger. Deze ontwikkelingen zijn rampzalig want 90% van de bevolking leeft van de landbouw. Daardoor zoeken duizenden jongeren hun geluk op gammele bootjes in Europa. Het is hoopgevend dat partners als Broederlijk Delen het Zuiden met positieve acties ondersteunt.”

Low Impact Man, Steven Vromman, overtuigde om te leven met een kleinere voetafdruk. “Als we vrede willen, zullen we moeten vrede sluiten met moeder aarde.” Hij ziet veel mensen opstaan die daaraan werken, voedsel telen of energiecoöperaties opstarten.

Tijdens de wake maakte beeldend kunstenaar Sven Verhaeghe een tekening met houtskool op basis van de indrukken die hij meekreeg. De deelnemers mochten elk een boodschap neerschrijven en alles werd aan de kerk opgehangen. Jammer genoeg was de hevige regen spelbreker en verhuisde de plaats van ontmoeting naar Den Tap. Begin december gaat de klimaattop door in Parijs, Vredeswakes zal daaraan deelnemen.

(pco – foto pco)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier