Vredeslicht steekt ook Kortrijk aan: “Een teken van vrede en vriendschap”

De kleine Soetkin mocht het licht overzetten naar de Kortrijkse kaars. © JVGK
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Dinsdagmiddag kwam het Vredeslicht opnieuw aan in Kortrijk. De kaars wordt elk jaar in de grot van de geboortekerk in Bethlehem ontstoken en reist daarna de wereld rond. Zo ontstaat al meer dan dertig jaar vlak voor Kerstmis een oceaan van licht.

Het Vredeslicht werd naar Kortrijk gebracht door enkele jongeren en Jan Bethune van Vredeslicht Vlaanderen. Het Vredeslicht wordt ook hier doorgegeven. “Voor even vormen die vlammetjes samen een vuurtoren, die in het donker ons de weg wijst naar de vrede.

Ook duizenden scouts uit de hele wereld geven het licht in de tijd voor kerst aan elkaar door. Zo vormen zij samen een keten van licht, als teken van vrede en vriendschap. We oriënteren ons op de dialoog ten dienste van de vrede. Het Vredeslicht staat open voor elke levensbeschouwing“, zegt Jan, die uiterst tevreden is dat het Vredeslicht opnieuw naar Kortrijk komt. De jongeren mochten ook een boodschap van vrede uiten.

Vredeslicht steekt ook Kortrijk aan:
© JVGK

“Het Vredeslicht staat open voor elke levensbeschouwing” – Jan Bethune van Vredeslicht Vlaanderen

Jans dochtertje Soetkin mocht het licht overzetten naar de Kortrijkse kaars. “Het Vredeslicht is een bijzonder mooi initiatief. Het motiveert mensen om tussen kerstmis en Nieuwjaar een eenvoudige, maar een persoonlijke en actieve bijdrage op te nemen om warmte, vreugde, licht en hartelijkheid aan alle mensen door te geven”, zegt deken van Kortrijk Geert Morlion. “De kaars gaat mee naar de Sint-Maartenskerk. We zullen ze zeker gebruiken tijdens verscheidende diensten en vieringen.” Voor het Vredeslicht naar Kortrijk kwam, was het onder meer in New York, Vladivostok, Argentinië en Bolivië.

Het Vredeslicht reist vlak voor Kerst de wereld rond.
Het Vredeslicht reist vlak voor Kerst de wereld rond.© JVGK

Het initiatief om het vredeslicht uit Bethlehem te verspreiden ontstond in 1986, toen de Oostenrijkse tv-omroep ORF een actie ‘Licht ins Dunkel’ op touw zette voor andersvalide kinderen. Sindsdien wordt elk jaar kort voor Kerstmis door één kind het Vredeslicht aangestoken in Bethlehem en vervolgens verspreid naar zo’n dertigtal landen. Het vredeskind 2017 komt uit de gemeente Hochburg-Ach in Bezirk Braunau in Oostenrijk. Tobias Flachner is 12 jaar en is lid van de jeugdbrandweer en zangkoor. Hij ontstak op vrijdag 24 november de lantaarn aan in Bethlehem. Dat Hochburg gekozen werd heeft zijn reden. Het heeft alles te maken met het lied ‘Stille Nacht’ dat dit jaar 200 jaar bestaat. Het lied werd geschreven door de componist Franz Xaver Gruber, geboren in Hochburg.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier