Vredegerechten in Diksmuide, Harelbeke en Wervik opgedoekt

Het vredegerecht in Diksmuide sluit
Redactie KW

In het kader van de hervormingsplannen van Justitie is beslist dat de vredegerechten in Diksmuide, Harelbeke en Wervik definitief worden opgedoekt. Een precieze datum is nog niet bekend.

Elders blijven de bestaande vredegerechten behouden. Wie uit Dikmuide straks aangewezen is op de diensten van het vredegerecht zal naar Veurne moeten. Voor Harelbekenaren wordt dat Kortrijk en voor Wervikanen Menen. Hier worden de kantons Wervik en Menen samengevoegd met centralisatie in Menen.

Geografische herverdeling

Nog andere ingrepen zijn dat de twee vredegerechten in Ieper worden gecentraliseerd tot een, terwijl Poperinge het grondgebied van de gemeente Lo-Reninge erbij krijgt. Houthulstenaren moeten straks naar het vredegerecht in Ieper. Kortemark en Koekelare naar Torhout.

In het zuiden van West-Vlaanderen zal Deerlijk gelinkt worden aan Waregem. Kortrijk met twee vredegerechten neemt Kuurne en Wevelgem erbij. Het vredegerecht in Tielt krijgt er Dentergem bij.

Kostenbesparend

Naar het noorden van de provincie toe krijgt Torhout er Kortemark en Koekelare bij. In grotere centra zoals Brugge met vier vredegerechten, Oostende met twee en Roeselare met een blijft de actieradius op geografische schaal ongewijzigd.

Minister van Justitie motiveert dat de hervorming kostenbesparend is, onder meer qua huur van gebouwen en accommodaties en vooral de dienstverlening ten goede komt. De definitieve herschikking van de vredegerechten kadert in onze provincie eveneens in de hertekening van de kantons en behoort tot de derde fase in het hervormingsplan van de vredegerechten.

(Red/JPT)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier