Vraag naar verbindingen in Preshoekbos Marke groot

Redactie KW

Tijdens de verkenningstocht door Marke, werden enkele plannen voor het Preshoekbos voorgesteld aan de wandelaars. “We hopen op het doortrekken van het Markebeekpad tot aan het oc, dat lijkt ons een leuke startplaats om het Preshoekbos te verkennen”, klinkt het.

De plannen voor de ontwikkelingen in het Preshoekbos begonnen al toen er in 1999, 18 jaar geleden dus, een gewestplanwijziging gebeurde. 250 hectare gebied in Lauwe, Marke en Aalbeke werden ingekleurd als te ontwikkelen stadsrandbos. “In het begin was er een vrij vlotte aankoop van gronden, maar een tiental jaar geleden is dat stilgevallen”, aldus Bert Vandierdonck van Marke 2010/2030. “Tot op vandaag is er overleg over de aankoop van gronden van het OCMW.” Er is grond in eigendom van de stad. Marke 2010/2030 wenst het hele gebied te laten overnemen door Natuur & Bos om het beheer als geheel te realiseren. “Het stuk voor en achter de beek vormt immers een speelbos.”

8,2ha bos extra

Marke 2010/2030 is al langer vragende partij om enkele ruimtelijke verbindingen te realiseren tussen vier belangrijke groenstructuren. Dat gaat over de verbinding tussen Stadsgroen Marionetten en het Stadsrandbos, binnen het Preshoekbos zelf tussen het deel Marke en het deel Lauwe/Aalbeke, en een verbinding tussen Preshoekbos/Leievallei en het Leiebos in Wevelgem.

Na enkele voorgaande plantacties wordt eind november opnieuw een plantactie georganiseerd in het Preshoekbos op Marks grondgebied. Dan worden er 7.770 struiken aangeplant voor 8,2ha bos. Daarnaast wordt op de berm van de snelweg ook een band met struiken aangeplant. “Zo zal de snelweg op termijn minder zichtbaar zijn en wordt die struikenband ook meegenomen als geluidsscherm.”

Kapelletje

“We hopen op het doortrekken van het Markebeekpad tot aan het oc als het project ‘Torkonjestraat’ wordt gerealiseerd, want het oc lijkt ons een leuke startplaats om het Preshoekbos te verkennen. Bij de realisatie van het Torkonjestraat-project kan het Preshoekbos ook via een nieuwe wandel- en speelroute bereikt worden.” Er komt ook een 5km lang looptraject in het Preshoekbos aan de kant van Marke. Deze looplus zal een aanlooproute hebben vanuit het sportcentrum op het Olympiadeplein. Marke 2010/2030 ijvert ook om vanaf het oc een aanlooproute te creëren naar de looplus. “We hopen ook op een plannetje met de hoofdwandelwegen, waar we voorstellen om ze ook allemaal een naam te geven.”

Tijdens de wandeling kwam ook de vraag van de boswachter om het kapelletje terug te plaatsen op het kassei-verbindingspadje tussen de Cornelusweg en de Watervalstraat. Tot nu toe zijn er nog geen foto’s gevonden van dat oorspronkelijk kapelletje. “We zouden het fijn vinden om daar een foto van te hebben en zijn op zoek naar mensen die het willen bouwen op vrijwillige basis.”

Wie wil mee denken over Marke, voorstellen wil doen, vragen of foto’s heeft, kan mailen naar marke20102030@gmail.com.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier