VormingPlus Oostende protesteert tegen inval Voorpost tijdens vormingsactiviteit voor moslima’s

© BELGA
Redactie KW

VormingPlus Oostende-Westhoek protesteert tegen de onverwachte actie van de organisatie Voorpost. Een achttal actievoerders kwamen vrijdagavond om 19 uur onaangekondigd het kantoor in de Sint-Niklaasstraat in Oostende binnen om er de vormingsactiviteit ‘Als moslima in Oostende’ te verstoren en de aanwezigen te intimideren.

“VormingPlus is een erkende organisatie die als doel heeft om vorming te organiseren. Een van de opdrachten van VormingPlus is om vorming te organiseren over maatschappelijke thema’s, zeg maar onderwerpen die heel wat mensen bezighouden”, klinkt het in een persbericht. “Een van die thema’s is zonder twijfel de groeiende diversiteit in onze samenleving en hoe hier mee om te gaan. Om mensen toe te laten zelf een genuanceerd oordeel te vormen, organiseerde VormingPlus daarom vrijdag een gespreksavond waarbij de deelnemers hun vragen over de positie van de vrouw in de islam konden afvuren aan drie Oostendse moslima’s. Deze activiteit kaderde in een breder project waarbij VormingPlus moslims en niet-moslims in Oostende op een positieve manier met elkaar in contact wil brengen. Met 14 deelnemers was de activiteit volzet.”

De educatieve activiteit was blijkbaar niet naar de zin van enkele actievoerders van Voorpost. “Zij drongen het vormingslokaal binnen, deelden flyers uit en bleven zwijgend in het kantoor staan. De actievoerders filmden ook de deelnemers, wat voor de aanwezigen bijzonder intimiderend over kwam.” De organisatie is dan ook niet van plan om het hier bij te laten. “Wij tillen hier zwaar aan. Dit ging om een gesloten activiteit”, zeggen coördinator Kris Carlier en voorzitter Hugo Casier. “Met VormingPlus willen we informatie aanreiken. Blijkbaar willen sommigen geen informatie, maar hebben ze meteen hun oordeel klaar. Bovendien kan het niet dat men zomaar de aanwezigen begint te intimideren.” De organisatie overweegt dan ook juridische stappen tegen de actievoerders.

“In elk geval is de actie voor VormingPlus het bewijs dat het belangrijk is om mogelijkheden te blijven creëren waar moslims en niet-moslims elkaar op een positieve manier kunnen ontmoeten.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier