Voorzitter SK Oostnieuwkerke stapt op na inval in zijn bedrijf; leegloop dreigt

Redactie KW

Voorzitter Kurt Gevaert (49) stapt op bij KSK Oostnieuwkerke. En dat is het rechtstreekse gevolg van de inval die vorige week in zijn bedrijf gebeurde. De man trekt zich dus terug uit de voetbalclub en omdat de dure spelerscontracten nu niet meer gehonoreerd kunnen worden, dreigt een leegloop bij de ambitieuze eersteprovincialer.

Twee weken geleden was er niks aan de hand tijdens de spelersvoorstelling van KSK Oostnieuwkerke in de Izegemse tennisclub Isis. Het bestuur onder leiding van voorzitter Kurt Gevaert stak zijn ambities niet onder stoelen of banken. Het team, dat afgelopen seizoen tweede eindigde achter kampioen Zwevezele, startte straks als topfavoriet voor de titel in eerste provinciale. Ook al omdat er nog heel wat versterkingen werden binnen gehaald. Maar die ambities zullen nu serieus teruggeschroefd mogen worden.

Roemeense postbussen

Vorige week maandag viel het gerecht immers binnen bij de Oostnieuwkerkse voorzitter Kurt Gevaert in het kader van een grootschalig onderzoek tegen georganiseerde sociale dumping in de bouwsector. In het dossier zou een criminele organisatie zich schuldig maken aan ernstige vormen van sociale dumping door middel van de oprichting van een aantal Roemeense postbusvennootschappen. Vanuit deze bedrijven zouden tientallen werknemers de jongste jaren ten onrechte gedetacheerd zijn naar België. Daarbij zouden sociale zekerheidsbijdragen ontdoken zijn.

Kurt Gevaert werd voor verhoor opgepakt, maar eens terug vrij gaf hij onmiddellijk zijn ontslag als voorzitter van de club.

“Dit gebeurde eigenlijk om de goeie werking van de club niet te storen”, vertelt gewezen voorzitter Philip Eeckhout. “Voor de rest kennen we de ware toedracht nog niet. Dat zal pas duidelijk worden na enkele vergaderingen in de eerstkomende dagen. Daarna zal er ook naar de buitenwereld gecommuniceerd worden.”

Voorzitter SK Oostnieuwkerke stapt op na inval in zijn bedrijf; leegloop dreigt
© VDB

Ook persverantwoordelijke Davy Parmentier kan nog niet inschatten wat voor voor sportieve gevolgen dit zal hebben. Al weet iedereen in de voetbalwereld dat Kurt Gevaert toch de grote geldschieter binnen de club. Hij was er eerder al actief, maar trok toen samen met sponsor Peter Van Poucke naar KSV De Ruiter. Tijdens het seizoen 2016-2017, streek hij opnieuw neer in Oostnieuwkerke op voorspraak van zijn nonkel Rik Gevaert, die ook een tijdlang voorzitter was van de club.

Anonieme speler: “Ik ga zeker niet voor een appel en ei voetballen; ik stop dan nog veel liever”

Ondertussen kreeg de spelerskern voor komend seizoen een bericht van de clubleiding met de uitnodiging tot een persoonlijk gesprek over hun toekomst. “Nu al weten we dat onze voorwaarden van onze verbintenis volledig anders zullen zijn”, getuigt een speler die anoniem wenst te blijven. “Als we daarmee niet tevreden zijn, zal een roze kaart meegegeven worden om alsnog naar een andere club uit te kijken. De club zal dus zeker niet ophouden met bestaan na het vertrek van Kurt Gevaert, maar verwacht wordt dat de spelerskern er toch iets anders zal uitzien dan aanvankelijk vooropgesteld. Zelf ga ik zeker niet voor een appel of ei spelen, dan stop ik nog liever met voetballen als het moet. Enkele bestuursleden verzekerden me ondertussen dat we met iets minder zullen tevreden moeten zijn maar dat men toch gaat proberen om nog een rol van betekenis te spelen in eerste.”

Interesse voor topschutter

SK Oostnieuwkerke heeft heel wat toppers de rangen. Daarvoor zal ongetwijfeld interesse zijn van andere teams. Topschutter Timothy Van de Wouwer, die vorig seizoen 36 keer scoorde, zal wellicht op belangstelling kunnen rekenen. Ook andere jongens die hun naam waar maakten in de nationale reeks (Stijn DeDeygere, Bart Syx, Nick De Groote,…) horen er tot de spelerskern. Ook de Roemeen Dumitru-Cosmin Munteanu, die overigens bij de voorzitter werkte, had al bijgetekend. (SBR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier