Voorzitter geeft scepter carnavalsorde door om “zelf van carnaval te genieten”

Christophe de Caesteker laat zich opvolgen door Brecht Clauws en Nico Six. © GF
Redactie KW

Christophe de Caesteker (43), de voorbije zes jaar voorzitter van de Gullegemse Orde van de Vlaskapelle, de carnavalprinsenclub, zeg maar , besliste onlangs zijn voorzitterschap neer te leggen. “Ik blijf carnavalist in hart en nieren, maar ben het vele werk en de ruime verantwoordelijkheid als ordevoorzitter wat moe. Het is tijd om weer eens ten volle van carnaval te genieten”, zegt hij.

Christophe kwam al jong met carnaval in aanraking. “Ik moet een jaar of 16 geweest zijn toen Patrick en Greta, de toenmalige uitbaters van de sporthal, me vroegen of ik wilde meedoen met hun groep tijdens de jaarlijkse Boemel. Dat zag ik wel zitten. Mijn live-uitvoering van ‘Ik schreeuw het van de daken’ van Yves Segers en Toast had zoveel succes dat ik meteen goed verkocht was”, herinnert hij zich nog.

Hij zou met de sporthal nog aan verschillende Boemels deelnemen. In 1995 won hij voor de sporthal als Eddy Wally de prinsenverkiezing. “Dat was nog in het VTI. Ik was de beste van vijf“, zegt hij.

Als lid van de orde zou hij met ex-prinsen Brecht Clauws en Paul Gheysen jarenlang ijveren om de Boemel verder te doen bloeien. Later werd hij ondervoorzitter van de orde, onder Thierry Seys. Toen Thierry er in 2012 mee stopte, volgde Christophe hem op.

“Ik zag dit best wel zitten”, gaat Christophe verder. “Ik heb behoorlijk wat organisatorisch talent en dacht dit voor de orde goed in te kunnen zetten. Van het begin af wilde ik carnaval nog doen groeien, er weer een tof gegeven van maken. Daar ben ik, dacht ik, toch wel in geslaagd.”

Feesttent

Gevraagd naar de beste dingen die hij als voorzitter op zijn palmares denkt te mogen schrijven, hoeft Christophe niet lang na te denken. “De mooiste verwezenlijking lijkt me toch wel het optrekken van een grote feesttent op het Marktplein voor de meeste carnavalevenementen“, klinkt het spontaan. “Hierin kon veel meer volk binnen dan in De Cerf (het ontmoetingscentrum, nvdr) en wij hebben ze meermaals totaal gevuld.”

Samen met Bram Deltour bekwam de voorzitter ook een loods in de Daalstraat waar de deelnemers aan de stoet hun wagens ordentelijk kunnen opbouwen. Met Paul Gheysen maakte Christophe van de openingsreceptie van carnaval een heel gesmaakt culinair gebeuren waarin de vele sponsors eens extra bedankt kunnen worden. Dat Gullegem er blijft in slagen een stoet zonder reclamekaravaan te organiseren, vindt Christophe ook nog altijd een verwezenlijking.

“Ik heb het echter niet alleen moeten doen. We hebben de samenhorigheid binnen de orde nog weten te versterken. Dat loont. Gullegem carnaval is hierdoor één van de grootste carnavalmanifestaties van West-Vlaanderen geworden. Wij konden de Gullegemnaars dit jaar drie volle weken lol en amusement bezorgen.”

Zijlijn

Eigenlijk kan Christophe zijn voorzitterschap stopzetten op een hoogtepunt. “Maar stoppen doe ik. Ik speel al een jaar met dit idee. Je hebt dan wel een hele ploeg achter je, als voorzitter draag je toch altijd de eindverantwoordelijkheid en ben je door de vele vergaderingen en verplichtingen haast nooit thuis. Dat ben ik wat moe geworden. Bovendien ben ik van werk veranderd, is mijn gezinssituatie behoorlijk gewijzigd en ben ik ook nog eens verhuisd.”

“Ook krijg ik met mijn gewezen secretaris Brecht Clauws en ex-ondervoorzitter Nico Six twee opvolgers waarvan ik weet dat ze mijn werk met volle inzet zullen verder zetten. Door er een duobaan van te maken, kunnen zij het werk wat meer verdelen.” “En ik? Ik wil achter de schermen gerust nog meehelpen waar nodig. Maar de stoet bijvoorbeeld, wil ik voor een keer gewoon vanaf de zijlijn eens bekijken.” (AV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier