Voortbestaan militaire basis in Ieper en in Koksijde bedreigd?

Redactie KW

Defensie dreigt tot een derde van haar personeel te verliezen door de nieuwe geplande besparingen bij Defensie, waardoor misschien nog slechts 20.000 militairen zouden overblijven.

Dat besluit de VRT uit een rondvraag bij een reeks experts in kringen van Defensie. Bij ingewijden valt echter te horen dat 25.000 à 27.000 wellicht realistischer is.


De komende vijf jaar moet Defensie zowat 1,55 miljard euro besparen. Bronnen binnen Defensie lieten eerder al verstaan dat het leger daardoor onder de 30.000 militairen zou duiken, waar dat er nu nog 32.000 zijn. Aan de VRT zeggen experts zelfs te vrezen voor een inkrimping met zowat 10.000 manschappen. Defensie denkt in de eerste plaats aan natuurlijke afvloeiingen.

Open brief

Yves Huwart van legervakbond ACMP weigert te praten over ontslagen. Indien het aantal militairen verminderd moet worden, dan zullen pistes als een wervingsstop of de niet-vervanging bekeken worden, stelt hij.

In een open brief stelde oud-stafchef Charles-Henri Delcour ook de vraag hoe de afslankingsoperatie op een sociaal aanvaardbare manier zou kunnen verlopen. “Anders zijn naakte ontslagen inderdaad niet totaal uitgesloten”, schrijft hij.

Klap voor werkgelegenheid

Daarnaast lijkt de kans groot dat deze legislatuur opnieuw één of meer kazernes de deuren zullen sluiten. De VRT citeert Bastenaken, Ieper en Gravere, maar ook de basis van Koksijde wordt genoemd. Zeker indien beslist wordt reddingsoperaties op de Noordzee uit te besteden aan de private sector.

Burgemeester Marc Vanden Bussche reageert op de mogelijk sluiting van de militaire kazerne in Koksijde. “Ik heb alles via de media moeten vernemen. We hebben een afspraak gevraagd met de nieuwe minister van Landsverdediging om over de toekomst van basis Koksijde te spreken. De basis van Koksijde is al ingekrompen van luchtmachtbasis tot helikopterbasis. Vroeger was basis Koksijde zelfs een opleidingscentrum, met verplichte legerdienst. Heel wat mensen hebben daar mooie herinneringen aan en zijn later inwoner of tweede resident geworden. We zagen de F-16 toestellen vertrekken, er zijn al een paar jaar geen airshows meer, het personeelsbestand is ingekrompen en veel gebouwen in de kazerne staan troosteloos leeg. Ik zou het enorm spijtig vinden voor de mensen van de kazerne. Voor de werkgelegenheid in deze streek is het opnieuw een klap.”

Minister Steven Vandeput (N-VA) reageert voorlopig niet op de cijfers. Maandag licht hij in de Kamer zijn beleidsnota toe, maar de plannen op langere termijn zullen wellicht nog enkele maanden op zich laten wachten.

(Belga)