Voortaan ook plaats voor doodgeboren kindjes op kerkhof Lichtervelde

© Foto Kurt
Tim Vansteelandt
Tim Vansteelandt Adjunct-hoofdredacteur

De gemeenteraad van Lichtervelde heeft enkele aanpassingen in het reglement van de begraafplaats goedgekeurd, zodat er voortaan ook niet levensvatbaar geboren kindjes kunnen begraven worden. Daarvoor werd een zogenaamde ‘sterretjesweide’ aangelegd.

Het was oppositiepartij N-VA die destijds het voorstel lanceerde om een sterretjesweide in te richten op de Lichterveldse begraafplaats. Om dat plan te kunnen realiseren, werden eerst enkele oude graven verwijderd. In de plaats komt een herinneringsbord, dat moet herinneren aan de mensen die er voorheen begraven lagen. Dat bord zal er staan tegen 1 november.

Op de nieuwe sterretjesweide verrees de stam van een eik. Daaraan zullen takken worden bevestigd, met telkens een naambordje in tropisch hardhout. De niet levensvatbaar geboren kinderen worden er begraven in niet-vergunde grond, met andere woorden gratis. Om de uniformiteit te behouden, zullen blijvende bloemstukken en versieringen er niet toegelaten zijn.

Raadslid Sofie Steurbaut (N-VA) toonde zich opgetogen. “Onze fractie wil de schepen en de technische dienst bedanken. Ik denk dat we van een wat monotoon kerkhof steeds meer evolueren naar een begraafplaats met meer groen.”

(TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier