Voortaan mee op boodschappen met de Mobiele Winkelstraat in Tielt

Links OCMW-voorzitter Pascale Baert, rechts schepen van Lokale Economie Grietje Goossens. © Foto Nele
Redactie KW

De Mobiele Winkelstraat zal voortaan mensen oppikken om samen met hen boodschappen te doen. De bestaande levering aan huis blijft ook bestaan, terwijl tweeverdieners in de toekomst een beroep kunnen doen op de private speler Beedrop. Het OCMW en de vzw Locom startten in januari 2017 met het initiatief van de Mobiele Winkelstraat, die vanaf mei dus een nieuwe wending krijgt.

“De Mobiele Winkelstraat ging in januari vorig jaar van start en kende drie doelstellingen”, verduidelijkt OCMW-voorzitter Pascale Baert. “Die doelstellingen zijn de minder mobiele inwoners van Groot-Tielt voorzien van de nodige boodschappen, de tweeverdieners helpen door boodschappen aan huis te leveren en de lokale handelaars ondersteunen. In het voorbije jaar werden producten van 24 handelaars aangeboden en werden er zo ongeveer 850 bestellingen aan huis geleverd. Hoewel de omzet kostendekkend is, moeten wij vaststellen dat het aantal mensen met een mobiliteitsprobleem, dat een beroep doet op de diensten van de Mobiele Winkelstraat, beperkt blijft. Navraag bij de doelgroep leert dat veel mensen veel liever mee willen gaan om hun boodschappen te doen.”

Wens van de burger

“Parallel zien we een nieuwe private speler verschijnen, die er vorig jaar nog niet was, met name Beedrop”, gaat Pascale Baert verder. “Beedrop biedt een dienst aan die gelijkaardig is aan die van de Mobiele Winkelstraat en sinds kort heel actief is in heel wat steden in Oost- en West-Vlaanderen. Ze willen nu een werking in de regio Tielt uitwerken. Omdat we graag vraaggestuurd willen werken en inspelen op de wensen van de burger, sturen we de werking van onze boodschappendienst bij op een manier die een meerwaarde biedt voor alle betrokken personen. Het OCMW gaat met de vrijwilligers en het personeelslid dat al instond voor het vervoer mensen oppikken om samen met hen boodschappen te doen. Dat gebeurt met de camionette van het dagverzorgingscentrum.”

Veilig thuis afgezet

Ze trekken naar de warenhuizen, de winkelstraten en de wekelijkse markt en boerenmarkt. “Parallel zullen mensen die niet meer mobiel genoeg zijn hun boodschappenlijst kunnen doorgeven via het bekende telefoonnummer. Voor hen worden de boodschappen aan huis geleverd, terwijl de mensen die meegaan veilig thuis afgezet worden. De tweeverdieners zullen dan weer een beroep kunnen doen op de diensten van Beedrop. Producten worden nog steeds aan winkelprijzen aangeboden en het gamma wordt uitgebreid. Omdat Beedrop op een ruimere regio mikt, zit er ook een voordeel in voor de handelaars die met hun producten klanten buiten Tielt kunnen bereiken. Beedrop start deze week de prospectie bij de handelaars op. De overgang wordt de komende weken uitgewerkt en vanaf mei gaan we van start met de nieuwe formule.”

(NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier