Voorontwerp campus Kortrijk Weide voorgesteld

Redactie KW

Donderdag stelde studiebureau Technum in Howest The Level de eerste plannen voor campus Kortrijk Weide voor.

Technum, die onder meer de omgeving van de Noordbrug voor zijn rekening nam, en Denis Dujardin, de man achter Buda Beach, sloegen de handen in elkaar voor campus Kortrijk Weide. Ze gingen aan de slag met input van buurtbewoners, stedelijke adviesraden, specifieke doelgroepen… “De algemene conclusies waren dat campus Kortrijk Weide een plek voor iedereen moet worden en dat er veel aandacht voor zowel duurzaamheid, toegankelijkheid als mobiliteit moet zijn.”

Zeker is dat Campus Kortrijk Weide uit een centrum voor volwassenenonderwijs, een fuifzaal, een zwembad, een evenementenplein en een ecologisch stadspark zal bestaan. De plannen voor het CVO en de fuifzaal zijn klaar, die van het zwembad nog niet. Een mogelijke indeling van het evenementenplein en het stadspark bestaat ook al.

Evenementenplein

Het evenementenplein, de huidige parking op Kortrijk Weide, wordt in het voorontwerp in twee delen opgesplitst: een groot deel in kasseien, een klein deel in beton. Beide delen zullen voor het overgrote deel van de tijd als parking dienen. Voor de loods zou een zone van vijf, zes meter komen voor fietsers en voetgangers, waar ook picknicktafels kunnen worden geplaatst.

Stadspark

Het park moet een ecologische parkweide worden. De centrale ruggengraat wordt de bestaande gracht die ook als een bufferbekken zal fungeren. Er komen ook een paar watertuinen. Langs de Leie komen vlonders (smalle steiger) in beton of hout en een rietkraag. De bestaande zandberg zou behouden blijven als spelelement.


Zwembad

Technum stelt voor om de cafetaria aan de kant van het evenementenplein te maken, zodat er een terras kan komen die connecteert met dat plein.

Fuifzaal

De ingang van de fuifzaal zal zoals al bekend in jeugdcentrum Tranzit liggen. Aan de achterkant van de fuifzaal overweegt Technum om een doorsteek naar de spoorwegtuin achter de voormalige NMBS-loods te maken.

Voorontwerp campus Kortrijk Weide voorgesteld


CVO

Het CVO-gebouw, waarin de drie Kortrijkse centra voor volwassenenonderwijs zullen huizen, moet in 2016 klaar zijn. Eerstesteenlegging in april 2015. Het gebouw krijgt, net als de loods, een luifel voor de uniformiteit. Dat geldt trouwens ook voor het zwembad.

Ronde van Vlaanderenbrug

Onder de brug wordt geopteerd voor een sportveldje of een plaats waar pingpongtafels staan. Er zou geen autoverkeer meer mogelijk zijn.

Op maandag 29 september vindt in JC Tranzit een debatavond plaats, waarbij geïnteresseerden kunnen discussiëren over de details van het voorontwerp. Inschrijven is wel noodzakelijk en kan op kortrijkspreekt@kortrijk.be. (AXV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier