Voormalige Tyberfabriek in Menen wordt gesloopt

Projectontwikkelaar Filip Dobbelaere gaf tekst en uitleg over de planning van de werken in het bijzijn van burgemeester Martine Fournier, schepen Mieke Syssauw en Luc Van Der Meire, die verantwoordelijk is voor de afbraakwerken. © WO
Redactie KW

Met de sloop van de oude textielfabriek Tyber komt finaal een einde aan een stuk Menense industriële geschiedenis. In de plaats komen bedrijven, kleinhandel en veel groen. De bouw van het eerste bedrijf in de bedrijvenzone is gepland voor november.

De sloop van de voormalige industriële site Tyber is deze week dan uiteindelijk gestart. De sloopwerkzaamheden zullen gefaseerd plaatsvinden. Alle aanwezige restafval zoals papier en karton is ondertussen opgeruimd, de komende acht weken wordt het asbest verwijderd. Dit gebeurt manueel door een erkend asbestverwijderaar. Aansluitend gaan de gebouwen tegen te vlakte. “Dit alles gebeurt met zo weinig mogelijk hinder voor de omwonenden”, legt projectontwikkelaar Filip Dobbelaere uit. “Alle vrachtverkeer gaat via één enkele doorgang de site in en uit.”

Tyberpark

Verwacht wordt dat de sloop in oktober zal afgerond zijn, waarna een volgende stap in de omschakeling van industriële site naar de nieuwe bestemming kan gemaakt worden. Het nieuwe complex krijgt de naam ‘Tyberpark’ en zal naast 18.500 vierkante meter bedrijvenzone, 16.500 vierkante meter kleinhandelzone ook heel wat ontspanningsmogelijkheden omvatten. De groenbuffer met de vijver zal een opvallende plaats innemen in het geheel. In de buurt van de vijver komen ook de gedenksteen en de letters Tyber van de vroegere fabriek. Ook de twee Duitse bunkers die bouwkundig erfgoed zijn en zich op het terrein bevinden worden in het geheel geïntegreerd. Ondertussen werd de bouwvergunning voor de bedrijvenzone uitgereikt. Van zodra de sloopwerkzaamheden afgelopen zijn, volgens plan is dat oktober 2017, wordt dan ook gestart met de constructie van het eerste gebouw in de bedrijvenzone.

(SL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier