Voormalige Brouwerij Vuylsteke in Kortrijk wellicht beschermd monument

GF
Redactie KW

Momenteel loopt een openbaar onderzoek om Brouwerij Vuylsteke in de Beheerstraat in Kortrijk als monument voorlopig te beschermen.

Het onroerend erfgoed waarop de bescherming van toepassing is, omvat het brouwerijgebouw met authentieke gevel en glasramen en de brouwzaal met brouwinstallatie op de eerste verdieping. De brouwerij werd gebouwd in 1887 in opdracht van Albert Vuylsteke-Veys. De bouw ervan in de Beheerstraat moet gezien worden als een antwoord op de toegenomen vraag naar bier in de nieuwe stationswijk van Kortrijk.

Sinds 1978 worden de fabrieksgebouwen gebruikt door het Sint-Niklaasinstituut, dat ondertussen in de scholengroep Leiescholen is opgegaan. De poort van de brouwerij werd gebruikt als doorgang naar de speelplaats en de gelijkvloerse verdieping werd ingezet als fietsenstalling. De eerste verdieping met de brouwinstallatie was inmiddels afgesloten, zodat deze onaangeroerd aanwezig bleef. Vanaf 2015 wordt er een nieuw schoolgebouw voor personenzorgonderwijs gebouwd op deze locatie. De Brouwerij Vuylsteke wordt geïntegreerd in de nieuwe school.

Het onderzoek, gevraagd door de Vlaamse overheid, is op vrijdag 21 februari gestart en loopt tot zondag 23 maart. Het ‘ontwerp van lijst’ van de als monument te beschermen Brouwerij Vuylsteke, Beheerstraat 20 in Kortrijk, ligt ter inzage bij de dienst Bouwen, Milieu en Wonen in het stadhuis. Schriftelijke bezwaren en opmerkingen kunnen worden ingezonden aan het college van burgemeester en schepenen van Kortrijk, Grote Markt 54 in Kortrijk. (AXV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier