Voormalig schoonvader: “Lamine verdient dat de waarheid bekend raakt”

© (Foto SB)
Philippe Verhaest

De dood van Lamine Bangoura blijft nazinderen. Hoe is de 27-jarige Guineeër om het leven gekomen tijdens de uithuiszetting in de Mezenstraat? “Op die vraag wil ik ook zo snel mogelijk een antwoord”, zegt zijn voormalige schoonvader Filip Dewaegemaeker.

Filip Dewaegemaeker (57) leerde Lamine Bangoura kennen toen zijn dochter Charlotte een relatie had met de 27-jarige Guineeër. “Ze leerden elkaar kennen op het voetbalpleintje achter onze toenmalige woning in de Kuipersstraat”, legt hij uit. “Dat moet ergens in 2011 geweest zijn. Hij was een getalenteerd voetballer en sprak er regelmatig met zijn vrienden af. Lamine trok bij ons in toen we naar de Sint-Sebastiaanstraat zijn verhuisd.”

Tegenstrijdige berichten

Volgens Filip was Lamine een eerder timide kerel. “Erg verlegen en vriendelijk, maar tegelijk ook met een koppig kantje. Een typische jonge kerel, hé. Ik kan er echt geen slecht woord over zeggen.” Toen de relatie met Filips dochter in 2014 eindigde, hielp hij Lamine nog een nieuw onderkomen zoeken. “Ik regelde een appartement in de Westlaan voor hem. Daar heeft hij een drietal jaar gewoond en daarna verhuisde hij naar de bewuste sociale woning in de Mezenstraat. Jammer genoeg werd die plek hem fataal…”

Het hele verhaal over de uithuiszetting en wat er al dan niet gebeurd zou zijn heeft Filip met de nodige verbazing vernomen. “Plots kreeg ik te horen dat Lamine een hartstilstand had gekregen en via een bron in politiekringen weerklonk het verhaal dat hij zichzelf zou verwond hebben… Wat moet je dan geloven? Mijn dochter hoorde via Lamines zus en mama dat het die bewuste maandagmiddag mogelijk nog helemaal anders zou gelopen zijn…

Zijn familie zou bij het bezoek aan het stoffelijk overschot van Lamine een foto genomen hebben waarop duidelijk te zien zou zijn dat er sprake is van slagen en verwondingen. Het parket liet deze week dan weer weten dat er geen sporen van geweld op zijn lichaam te vinden zijn. Allemaal nogal tegenstrijdig, niet? Wat moet een mens dan geloven?”

“Ik weet enkel dit: als je iemand pas na vier pogingen in de boeien kan slaan, kan het er niet echt zachthandig aan toe gegaan zijn. Maar ik weiger me uit te spreken. Ik wil enkel dat de waarheid aan het licht komt. Liever vandaag dan morgen”, aldus Filip, die beroepshalve als vrachtwagenchauffeur aan de slag is.

Regels respecteren

Zaterdag 19 mei staat er een mars voor Lamine Bangoura gepland. De organisatoren roepen via Facebook op om om 14 uur aan het station van Roeselare te verzamelen. “Omdat we op die manier mensen uit het hele land en zelfs Nederland en Frankrijk kunnen verwelkomen”, klinkt het in een emotionele video. “Dit is ook de enige manier om druk te zetten op de mensen die een antwoord kunnen geven op wat er écht met Lamine is gebeurd.” Volgens het Facebookevenement zouden nu al ruim 200 mensen present tekenen. In de video roept de initiatiefnemer om met minstens 500 of zelfs 1.000 mensen naar Roeselare af te zakken.

Filip heeft niks met de mars te maken. “Als de burgemeester van Roeselare toelating geeft, zal ik aanwezig zijn. Zoniet, dan blijf ik gewoon thuis. Het is hartverwarmend dat Lamines tragische overlijden zoveel mensen beroert, maar de regels moeten gerespecteerd blijven, vind ik. Daarom distantieer ik me ook van wat er na de stille wake die ik georganiseerd heb is gebeurd.” Een vijftigtal mensen trok na het bezoek aan Lamines woning in de Mezenstraat nog naar het politiekantoor aan de Botermarkt om er verhaal te halen. Er werd toen zelfs een klein brandje gesticht. “Daar had ik absoluut niks mee te zien. Ik wilde Lamine op een serene manier herdenken. Met geweld bereik je immers niks. Ik hoop dan ook dat de mars van zaterdag als die doorgaat – in een rustige sfeer zal verlopen. Dat verdient Lamine.”

Een job had Lamine niet. “Hij was een erg beloftevolle voetballer en was nog bij Club Brugge en KSV Roeselare aan de slag”, geeft Filip nog mee. “Maar toen hij bij de beloften van Roeselare speelde, liep hij op het veld een zware heupfractuur op. Zijn carrière werd zo naar de prullenmand verwezen. Bijzonder spijtig.”

Op zaterdag 19 mei is er om 18.30 uur een wake voor Lamine Bangoura gepland.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier