Voormalig Crescendo-dirigent Norbert Vergalle overleden

Redactie KW

Norbert Vergalle, de stichter en oud-dirigent van de Bissegemse concertharmonie Crescendo, is maandag overleden op de palliatieve eenheid Ten Oever in Kortrijk. Hij was slechts 66.

5/11/1950 – 10/7/2017

“Norbert stond aan de wieg van de concertharmonie en leidde het orkest 22 jaar lang naar provinciale, nationale en internationale successen“, meldt Crescendo. “Hij legde werkelijk het fundament van onze bloeiende vereniging, en was naast Crescendo ook heel actief bij de Vlaamse Amateurmuziekfederatie Vlamo, provinciaal en nationaal.” Memorabele momenten waren onder meer optredens in Valencia in 1996 en in Kerkrade op het Wereldmuziekconcours in 1997.

In 1998 mocht Norbert in Rostock (Duitsland) de prijs voor de beste dirigent in ontvangst nemen. Vele Bissegemnaren leerden bij hem hun eerste muzieknoten in de lessen notenleer. “Hij legde werkelijk het fundament van onze bloeiende vereniging”, klinkt het bij de harmonie. Naast Crescendo was hij ook heel actief bij Vlamo provinciaal en nationaal.

Beroepsmuzikant

Norbert was beroepsmuzikant, eerst bij het muziekkorps van de Rijkswacht, daarna was hij tot aan zijn pensioen in 2001 trompettist bij de Muziekkapel van de Marine in Oostende. Hij is afkomstig uit de Peperstraat in Heule en woonde in de Oliemolenstraat in Bissegem. Op zijn negende volgde Norbert bugel in de muziekschool in Wevelgem. Pas op 20-jarige leeftijd trok hij naar het muziekconservatorium in Kortrijk. Later studeerde hij nog studeerde nog notenleer, trompet en kamermuziek aan de conservatoria van Gent en Brussel.

Norbert begon bij de Heulse fanfare en maakte nog deel uit van de blaaskapelle Tineke van Heule. Van 1972 tot 1977 debuteerde hij als dirigent bij de Dorpsfanfare van Bavikhove en daarna trok hij naar de Bissegemse harmonie Jong en Moedig. In Bissegem stichtte in 1982 hij Crescendo en bleef er tot april 2005 dirigent. Nadien dirigeerde hij nog de harmonieën Concordia in Wevelgem en De Bie in Rekkem.

Fietsen naar Lourdes

Met pensioen ging hij graag fietsen, onder andere bij de dienstencentra De Zevenkamer in Heule en De Zonnewijzer in Kortrijk. Toen besloot hij om een koersfiets te kopen en in mei-juni 2012 ondernam hij met Okra zelfs met succes een fietstocht van Ieper naar Lourdes in acht dagen.

De uitvaartdienst heeft plaats op zaterdag 15 juni om 10 uur in de Sint-Audomaruskerk in Bissegem.

(NOM-foto Crescendo)