Voormalig caféhouder en muzikant Luc Saeys uit Oostende overleden

Herr Seele en Luc Saeys, die onlangs het leven liet. © MF
Redactie KW

Onlangs is Luc Saeys uit Oostende overleden. Hij was erg bekend als muzikant en voormalig caféhouder.

Luc – Lucien – Saeys speelde een tijdje bas bij de rockgroep Rebelge. Zo’n 25 jaar geleden stond Luc achter de toog van respectievelijk de 88 en The Graffiti. Zijn eerste kroeg zag in 1980 het levenslicht in de Kleine Weststraat. “Punkliefhebbers liepen in die tijd verloren in Oostende”, liet hij een tijdje terug optekenen in een interview.

U2 en Simple Minds

“Dankzij het succes van een bekend punkcafé in Brugge kreeg ik een stimulans om er zelf een te beginnen. In die tijd kon je veel gemakkelijker starten in de horeca. Met de investering van 100.000 frank had ik al een inrichting waarmee ik kon openen. De 88 werd een echt muziekcafé waar we collectief verzamelden rond een platenspeler. Ik weet nog dat ik de eerste single van het toen volstrekt onbekende U2 afspeelde. Ook het debuut van groepen als Simple Minds volgden we op de voet. De muziekindustrie was toen al aan het evolueren richting new wave en punk. Het café kreeg een slechte naam omdat de meeste cafégangers gekleed gingen volgens de invloed van die stromingen. Toen zetten we ons haar nog recht met zeep. Wat waren dat heerlijke muzikale tijden”, aldus de bekende Oostendenaar.

Hotspot in uitgaansbuurt

Toen de 88 stilaan op zijn hoogtepunt was, opende de caféhouder The Graffiti in de Langestraat. “Die straat was the place to be in het Oostendse uitgaansmilieu destijds. Ik verkaste naar daar in de wetenschap dat de stamgasten me wel zouden volgen. Tijdens de vooropening van mijn nieuw café stond er al een enorme massa volk voor de deur, terwijl de brouwer nog moest komen.”

De 88 in de Kleine Weststraat was destijds een bekend café in Oostende.
De 88 in de Kleine Weststraat was destijds een bekend café in Oostende.© Repro MF

Ook tv-gezicht Herr Seele heeft veel positieve herinneringen aan the Graffiti. “Dat café was erg belangrijk in mijn leven, alleen al omdat ik er mijn eerste echtgenote heb ontmoet. In die periode was ik mijn punkvriendin kwijt en daarom zat ik veel in de Graffiti om de blues te verdrinken. Je maakte er vrienden voor het leven. De eerste ontmoeting met Luc herinner ik me nog levendig”, aldus Herr Seele.

Marvin Gaye

“De Graffiti werd het epicentrum van de alternatieve muziek in Oostende. Het is belangrijk dat er ook cafés zijn die afwijken van de mainstream. Undergroundcafés als die van Luc hielden onze stad levendig. Ik heb heel wat kroegen zien opkomen en verdwijnen, denk maar aan de Sloopy’s waar soulzanger Marvin Gaye wel eens kwam. De kritiek dat de uitgaansbuurt nu gevaarlijker is dan vroeger houdt geen steek. Toen baadde de Langestraat pas in een ruig sfeertje”, aldus nog Herr Seele,

Luc Saeys liet onlangs het leven als gevolg van een uitgezaaide longkanker. Op sociale media regent het reacties op het overlijden van de bekende Oostendse rocker.

(MF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier