Beperkte opkomst voor start pleidooien Kasteelmoord

Stijn Saelens werd op 31 januari 2012 doodgeschoten in zijn kasteel in Wingene. © Repro KW
Redactie KW

Bijna een jaar na de inleidingszitting gaan de pleidooien in de zaak van de Kasteelmoord dinsdag van start. André Gyselbrecht (67), Pierre Serry (67), Evert de Clercq (54) en Franciscus Larmit (40) moeten zich voor de correctionele rechtbank van Brugge verantwoorden voor de moord op Stijn Saelens.

Stijn Saelens werd op 31 januari 2012 doodgeschoten in zijn kasteel in Wingene. Zijn schoonvader André Gyselbrecht kwam onmiddellijk in het vizier als de opdrachtgever voor de moord. De huisdokter uit Ruiselede beweerde echter dat hij het slachtoffer alleen maar een lesje wilde leren. Op de eerste procesdag in mei legde Gyselbrecht alsnog bekentenissen af.

Lippen stijf op elkaar

Het lichaam van Saelens werd twee weken na de feiten aangetroffen in Maria-Aalter, vlak bij een chalet van Pierre Serry. Die vriend van Gyselbrecht zou als tussenpersoon opgetreden hebben bij het beramen van de moord. Serry hield jarenlang de lippen stijf op elkaar, maar begon na een wijziging van advocaat toch met de speurders te spreken. Uiteindelijk gaf Serry zelfs toe dat het inderdaad de bedoeling was om Stijn Saelens om te brengen.

Eind januari 2013 kon de Eindhovenaar Antonius van Bommel dankzij DNA-onderzoek ontmaskerd worden als schutter. Pas twee jaar later werd een ander DNA-spoor gelinkt aan de Tilburger Franciscus ‘Roy’ Larmit, een neef van de ondertussen overleden huurmoordenaar. Larmit zou zijn oom die bewuste dag naar het kasteel Carpentier hebben vergezeld, maar beweert dat hij van het moordplan niets afwist. Bij het begraven van het lijk zou hij wel een handje geholpen hebben.

Het proces werd serieus in de war gestuurd door een discussie over de mogelijke rol van een Nederlandse informant

Evert de Clercq zat in het onderzoek naar de Kasteelmoord een eerste keer in de cel in de zomer van 2013. Na zijn overlevering bleek zijn DNA echter niet overeen te stemmen met het spoor dat later aan Larmit gelinkt werd. Opvallend genoeg wilde het parket in januari 2015 de Clercq buiten vervolging laten stellen.

De raadkamer besliste echter dat het onderzoek toch voortgezet moest worden. Enkele maanden later belandde de Zeeuw toch opnieuw in de cel door bezwarende verklaringen van Larmit. Nu wordt de Clercq door het OM gezien als een tussenpersoon bij het ronselen van de schutter Antonius van Bommel.

Correctionele rechtbank

De Gentse KI besliste op 20 januari 2017 om de zaak naar de correctionele rechtbank te verwijzen, en niet naar het hof van assisen. Peter Gyselbrecht, de schoonbroer van het slachtoffer, werd buiten vervolging gesteld. De verdediging had erg aangedrongen op een assisenproces en zal wellicht de bevoegdheid van de correctionele rechtbank in vraag stellen. Het Grondwettelijk Hof oordeelde eind december immers dat gecorrectionaliseerde moordprocessen in strijd zijn met de grondwet. Op lopende zaken lijkt dat arrest voorlopig geen invloed te hebben.

In mei en juni kwamen negen getuigen aan het woord

De beslissing van het Grondwettelijk Hof heeft de discussie over de strafmaat wel opnieuw aangewakkerd. Voor het hof van assisen zouden de verdachten levenslange opsluiting riskeren. Door het aannemen van verzachtende omstandigheden zakte die maximumstraf correctioneel naar 30 jaar cel. Het recente arrest betekent volgens heel wat advocaten en andere juristen dat de beklaagden hoogstens tot 20 jaar cel kunnen veroordeeld worden.

Viviane en Rik uit Tielt zijn patiënten van dokter Gyselbrecht en kwamen destijds 'supporteren' voor hem.
Viviane en Rik uit Tielt zijn patiënten van dokter Gyselbrecht en kwamen destijds ‘supporteren’ voor hem.© a-JPT

Het college van procureurs-generaal meent echter dat 30 jaar de maximumstraf blijft. Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) heeft ondertussen aan het Grondwettelijk Hof gevraagd om in een interpretatief arrest meer duidelijkheid te scheppen.

Bijna jaar geleden van start

Het proces over de Kasteelmoord ging op 9 maart 2017 van start met een inleidende zitting. In mei en juni kwamen negen getuigen aan het woord. Vooral de getuigenissen van onderzoeksrechter Koen Wittouck en hoofdinspecteur David Roelant namen meerdere dagen in beslag. Het proces werd serieus in de war gestuurd door een aanhoudende discussie over de mogelijke rol van een Nederlandse informant. Die beweerde in de media dat Evert de Clercq in de gevangenis van Ieper erg loslippig was geweest over de Kasteelmoord.

Op 2 oktober besliste de rechtbank om de man niet als getuige op te roepen. De verdediging van Larmit en Gyselbrecht wilden na die zitting de rechters wraken, maar dat verzoek werd afgewezen. Door die demarche gaan de pleidooien dinsdag met enkele maanden vertraging van start.

Voorlopig beperkte opkomst

Minder dan een uur voor de start van de zitting was de opkomst van het publiek beperkt. Slechts een zestal vaste volgers van Brugse assisenprocessen stond aan te schuiven.

(Belga)

Timing van de pleidooien

Op het proces over de moord op Stijn Saelens gaan dinsdag de pleidooien van start. De debatten zullen inprincipe duren tot vrijdag 2 maart.

De pleidooien van de burgerlijke partijen starten op dinsdag 20 februari. Dan zullen met Jan Leysen, Filip Van Hende en Raf Verstraeten de advocaten van de familie Saelens aan het woord komen. De volgende dag zullen de advocaten van de andere burgerlijke partijen hun pleidooi houden. Luc Arnou en Els Gauquie verdedigen de belangen van Elisabeth Gyselbrecht. Ook Rik Demeyer, voogd ad hoc voor de kinderen van Stijn Saelens en Elisabeth Gyselbrecht, zal op woensdag pleiten. Ten slotte zal ook Johan Du Mongh, de advocaat van de nieuwe vriend van Elisabeth Gyselbrecht, aan het woord komen.

Donderdag 22 februari wordt helemaal uitgetrokken voor het requisitoir van het openbaar ministerie. Céline D’havé en Fien Maddens zullen de bewijzen tegen de beklaagden belichten en een straf vorderen.

Vrijdag 23 en maandag 26 februari staan helemaal in het teken van de verdediging van André Gyselbrecht. Johan Platteau en Filip D’Hont hebben al aangekondigd dat ze hierbij gebruik zullen maken van een powerpointpresentatie. Kris Vincke en Walter Damen, de advocaten van Pierre Serry, komen op dinsdag 27 februari aan het woord. De volgende dag is het de beurt aan Thomas Gillis en Sidney Smeets, die de belangen van Evert de Clercq verdedigen. Op donderdag 1 maart zullen Frank Scheerlinck en Joris Van Cauter hun pleidooi houden voor Franciscus Larmit. Voor de replieken is tijd voorzien op vrijdag 2 maart. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier