Voorbije seizoen werd voltreffer voor RAM en cc Ipso Facto in Oudenburg

De meeste activiteiten van het RAM/Ipso Facto worden mogelijk gemaakt door de inzet van vele vrijwilligers. Op de foto zien we het vaste personeel met v.l.n.r. Els Lava, Sandra Strubbe, Liliane Luyckx, Rik François en Jean Luc Meulemeester. Tine Lauwaert was niet aanwezig. © LIN
Laurette Ingelbrecht
Laurette Ingelbrecht Medewerker KW

Met als absolute topper het Romeinse weekend werd het voorbije seizoen voor het RAM en cc Ipso Facto een voltreffer. “We kenden een zeer goed jaar”, zegt conservator Jean Luc Meulemeester.

Het voorbije seizoen, dat liep van maart tot eind oktober, kaderde in Kastelen en Abdijen, het thema van de provincie. De start werd op 26 maart gegeven met een voordracht van dr. Brigitte Meijns over de geschiedenis van de Sint-Pietersabdij en haar drie abten. Diezelfde dag opende de eerste tentoonstelling van het seizoen, ‘Een vergeten tijd gedetecteerd’.

“Ook de jaarlijkse uitstap van de Raad voor Cultuur werd opgebouwd rond kastelen en abdijen. Met een volle autobus trokken we op 10 juni richting binnenland met onder meer een bezoek aan het Rode Klooster, het kasteel van Gaasbeek en het kasteeldomein van Huizingen”, schetst Jean Luc Meulemeester. Absolute topper van het seizoen 2017 is het Romeinse weekend dat kon rekenen op mooi weer en daardoor enkele duizenden bezoekers trok.

Tentoonstelling

Dan was er nog de tentoonstelling ‘Van perkament tot papier’ over oude handschriften. Dankzij zijn vele connecties slaagde de conservator er in pareltjes van handschriften naar Oudenburg te halen. De delicate boeken, honderden jaren oud, kwamen uit bibliotheken en archieven van Brugge, Trier, Deventer, Haarlem, Gent, abdijen en enkele privéverzamelingen. “Wetenschappelijk onderzoek bracht aan het licht dat al die boeken uit de voormalige Sint-Pietersabdij kwamen”, legt Jean Luc Meulemeester de link met Oudenburg uit. “De tentoonstelling kende een heel groot succes met veel positieve commentaren. Ook over de catalogus spraken de bezoekers lovend.”

“Dit jaar werd een topjaar met vooral een stijgend aantal groepsbezoeken”

Als sluitstuk van het zomerseizoen in het RAM en Ipso Facto was er op 21 oktober nog een studiedag met een 100-tal deelnemers.

“Dit jaar werd een topjaar met vooral een stijgend aantal groepsbezoeken”, aldus een tevreden schepen van Cultuur, Peter Velle. “We krijgen veel lof voor het educatieve aanbod en het museumconcept dat na tien jaar nog altijd niet verouderd is. Kinderen blijven core-business voor het RAM, zowel qua scholenwerking als voor het Romeinse weekend. Vrijwilligers en gidsen spelen daar ook een belangrijke rol in. De tentoonstelling ‘Van perkament tot papier’ was een topper. Ook bij deze tentoonstelling werd, net zoals bij de hele werking van het museum met zeer bescheiden middelen een topproduct neergezet. Dat kon enkel maar dankzij de passie van de medewerkers. Spijtig dat niet iedereen dat altijd erkent”, aldus de schepen.

Gezinsproject

“Volgend jaar trekken we naar aanleiding van het tienjarig bestaan meer dan ooit de publiekskaart. RAM en Erfgoedkring8460 broeden samen op een groots gezinsproject dat dezelfde filosofie zal hanteren als Io Saturnalia. Elke Oudenburgnaar kan niet trots genoeg zijn op ons Romeins verleden, dat onze stad zichtbaar tekende tot op vandaag. Nog meer betrokkenheid creëren blijft de uitdaging.”

Eind november had een laatste activiteit plaats in het kader van de Week van de Smaak. “Bierkenner en sommelier Gido Van Imschoot had het over Belgische abdijbieren en -kazen”, aldus nog Jean Luc Meulemeester.

De start van het seizoen 2018 wordt op zondag 18 maart om 10 uur gegeven met een voordracht over Romeinse munten. En op zondag 20 en maandag 21 mei hopen het RAM/Ipso Facto en de Cultuurdienst opnieuw duizenden bezoekers aan het Romeinse weekend te mogen verwelkomen.

(LIN)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier