Volle VTI-zaal voor ‘Play 4 2015’ in Sint-Andries

Redactie KW

Op zondag 8 februari vond in de VTI campus Zandstraat de zesde editie plaats van PLAY4, een jaarlijks terugkerend initiatief van de vzw Musipace en het VTI Brugge.

Honderd jonge muzikanten brachten er een mix van populair klassiek, film- en popmuziek. Een formule die aanslaat. “De bezetting was dit jaar in een recordtijd voltallig”, zegt organisator Tom Collier.

De honderd muzikanten leefden drie dagen lang toe naar het ultieme moment: de opvoering voor een volle zaal. Ook de leerlingen Podiumtechnieken waren de voorbije dagen druk in de weer. Zij zorgden voor de visuele omkadering. “Door hun wervelende lichtshow krijgt het concert echte Proms-allures. Meteen ook een goede vuurdoop voor deze leerlingen, want de organisatie van het PLAY4 concert telt mee voor hun eindwerk”, aldus Tom Collier van de vzw Musipace. De Bruggeling is docent muzikale opvoeding aan het VTI, en staat in voor de coördinatie van het muziekproject. “Met onze vzw brengen we mensen samen om te musiceren voor het goede doel. De voorbije edities van PLAY4 brachten zo al meer dan achtduizend euro in het laatje”, zegt hij.

Naambekendheid

Het inlijven van de muzikanten start al in oktober. “In die zes jaar tijd hebben we tot ver buiten Brugge naambekendheid gekregen, en de interesse groeit nog elke editie. Dit jaar lag de bezetting in een recordtijd vast”, zegt Tom. Het PLAY4 concert is dan ook een unieke ervaring. “Een van de sterktes is het professionalisme van zowel dirigenten, muzikanten als solisten. De dirigenten hebben bijvoorbeeld allemaal een specifieke instrumentenkennis, waardoor ze die verschillende secties heel gerichte feedback kunnen geven. Het eindresultaat is adembenemend, veel muzikanten willen daar absoluut bij zijn.”

Bij het honderdkoppige orkest spelen ook een vijftiental leerlingen en oud-leerlingen van het VTI. “De andere leerlingen kunnen het concert gratis bijwonen, voor hen is dit ook eens iets anders”, aldus Tom Collier. De opbrengst van PLAY4 2015 gaat naar het Bouwkamp Tanzania van de leerlingen Bouw.

(WK – foto WK)