Volksvriend Pol van ‘t Vlaams Huis begraven

De kerk liep bijna volledig vol voor de begrafenis van Pol. © JC
Redactie KW

Vandaag is de voormalige uitbater van ‘t Vlaams Huis en volksvriend Pol Heldenbergh begraven. Ondanks dat veel van zijn vrienden nog met vakantie waren, zat de Sint-Tillokerk zo goed als vol.

Tijdens de begrafenisplechtigheid om 10 uur in de Sint-Tillokerk klonken geen Gregoriaanse gezangen, maar wel de favoriete muziek van Pol, die maandagvoormiddag op 56-jarige leeftijd onverwacht overleed in de Sint-Jozefskliniek. Ondanks dat het nog volle vakantieperiode was, zat de Sint-Tillokerk zo goed als vol. Pol was zijn hele leven een overtuigde Vlaming, die vroeger de Volksunie en nadien de N-VA diep in zijn hart droeg. Die overtuiging straalde hij ook altijd uit. Hij was 22 jaar lang de uitbater van café ‘t Vlaams Huis op de Grote Markt.

Toen de lijkkist met daarop de Vlaamse Leeuw naar voorgedragen werd op de schouders van 6 mannen weerklonk ‘Purple Rain’ van Prince. Symbolisch en ook een van de favoriete nummers van Pol.

Nonkel Pol

Aagje, de dochter van zijn zus Annemie, zei dat zijn dood zo onverwacht kwam en de familie geen afscheid had kunnen nemen. “Nonkel Pol, het was altijd heel leuk om bij jou thuis, ‘t Vlaams Huis, te komen toen ik nog klein was. Toen ik iets ouder was, waren er onze geheimpjes waardoor ik iets langer in ‘t Vlaams Huis kon blijven hangen. Later werd dat zelfs tot in de vroege uurtjes. Je was goedlachs voor ons allemaal, je loste de computerproblemen op, je verzorgde de kippen als we niet thuis waren. Nonkel, doe de groetjes aan pépé en aan nonkel Jan.”

Op zijn overlijdensprentje stond te lezen: “Afscheid nemen is moeilijk, wetende dat woorden niet volstaan. Elk van ons zou zijn eigen verhaal kunnen schrijven over wat je voor ons was”. Beter kunnen we Pol niet typeren.

(YB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier