Volksrestaurant in Kortrijk gaat begin 2018 open

De site Gheysens zal tegen het voorjaar van 2018 een totaal andere look hebben. © GF
Axel Vandenheede

In het voorjaar van 2018 gaat op de site Gheysens een volksrestaurant en kinderopvang open. Er zijn ook kantoren voor het zorgbedrijf voorzien.

De voormalige tapijtenwinkel Gheysens in de Doorniksestraat stond al een tijdje leeg. Via Kortrijk Zaait verwierf OCMW Kortrijk het pand en kocht ook het flatgebouw ernaast. “Zo kunnen we meteen die hoek opwaarderen”, aldus OCMW-voorzitter Philippe De Coene (SP.A). “Het pand staat op de lijst onroerend erfgoed en zal gerestaureerd worden. Er zullen natuurlijk ook verbouwingen plaatsvinden, maar met het volste respect voor het pand.”

Speelruimte

Buro II & ARCHI +I uit Brussel won de ontwerpwedstrijd. “Het appartementsgebouw in de Sint-Jorisstraat wordt gesloopt en vervangen door een nieuwbouw die aansluit op het bestaande gebouw”, aldus Tom Vandorpe van het ontwerpbureau. “Op het gelijkvloers worden de grote ramen doorgetrokken. Het dak van het huidige gebouw Gheysens wordt vervangen. Daar zal trouwens de kinderopvang ondergebracht worden. De hoofdreden daarvoor is dat we op die verdieping een speelruimte kunnen voorzien.”

De kinderopvang zal minstens 26 plaatsen tellen: de plaatsen van Het Blokkenhuis in de Condédreef (14) en Sint-Janslaan (12) worden daar gecentraliseerd. OCMW Kortrijk wil bovendien 19 extra plaatsen laten erkennen, zodat de kinderopvang dan 45 plaatsen zou tellen.

Zo zal het volksrestaurant er aan de binnenkant uitzien.
Zo zal het volksrestaurant er aan de binnenkant uitzien.© GF

Op het gelijkvloers komt het volksrestaurant met zo’n 80 plaatsen. Op de eerste en tweede verdieping worden kantoren voorzien voor het nog op te richten zorgbedrijf van Kortrijk.

“De kostprijs van het totale project bedraagt 6,5 miljoen euro”, aldus nog Philippe De Coene. “Door de drie functies te combineren besparen we zowat de helft, want voor de kinderopvang, het zorgbedrijf en het volksrestaurant hadden we een budget van 12 miljoen voorzien.” Voor de bouw van de kinderopvang wordt subsidie aangevraagd bij Vipa Vlaanderen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier