Volksgezondheid beboet 20 rokers op Oostende Koerse

Redactie KW

Ook de uitbaters krijgen een proces-verbaal. “Het leek alsof niemand er de wet kent”, zegt hoofdinspecteur Paul Van den Meerssche. De rokers kregen een boete van zo’n 150 euro.


De federale overheidsdienst Volksgezondheid krijgt al enkele weken klachten binnen dat het rookverbod in de evenementenhal van de Wellingtonhippodroom niet wordt nageleefd tijdens Oostende Koerse. Afgelopen maandag voerden inspecteurs van Volksgezondheid controles uit. Twintig rokers werden geverbaliseerd. “Overal lagen er peuken op de grond. Het leek alsof men de wet op het rookverbod niet kent. Dat verwondert ons”, zegt Paul Van den Meerssche. De hoofdinspecteur van de FOD Volksgezondheid noemt de resultaten opvallend. “Het gebeurt nog zelden dat we zoveel rokers aantreffen op een evenement. Bij zo’n 98 procent van de controles in openbare lokalen wordt er niet meer gerookt. Anders is het in casino’s of gokkantoren waar er bij de helft van de controles wel nog rokers zijn. Misschien speelt het feit dat je op Oostendse Koerse ook kan gokken een rol en denkt men dat een sigaretje helpt tegen de stress. Wij willen enkel de boodschap geven dat passief roken schadelijk is. Men moet beseffen dat roken in een gebouw niet mag”, aldus nog Van den Meerssche.

150 euro ophoesten

De rokers kregen allemaal een boete van zo’n 150 euro. De FOD Volksgezondheid zal ook de uitbaters verbaliseren op basis van de uitgevoerde controles. Volgens de inspecteurs is het rookverbod in de hippodroom amper zichtbaar voor de bezoekers, maar dat ontkent vzw Oostende Koerse. “Er hangen wel degelijk affiches. Ze worden echter jammer genoeg al te vaak afgescheurd door de toeschouwers”, zegt voorzitter Frans Dryepondt. “Het is jammer dat de uitbaters op de vingers getikt worden, omdat bezoekers zich niet aan de regels houden. We kunnen toch moeilijk extra stewards betalen om het rookverbod te controleren. Oostende Koerse is laagdrempelig. Voor amper vijf euro mag je met twee personen binnen, en via allerhande acties zoals komende maandag op de ‘Dag van de Handelaars’ worden mensen uitgenodigd. Dit willen we ook zo houden”, stelt Dryepondt. Oostende Koerse toont wel begrip voor de controles.

“De boetes zijn gerechtvaardigd. Wie te snel rijdt wordt ook beboet. Mensen moeten zich nu eenmaal aan de wetten houden. Rokers die hier tegen de lamp liepen, werden daarvoor al aangesproken door onze mensen. Het is een mentaliteitsprobleem die ook elders voorkomt.” De FOD Volksgezondheid plant komende maandag mogelijk opnieuw controles. Dryepondt hoopt dat het niet nodig zal zijn. “Voortaan zullen we de speaker meermaals laten omroepen dat er een rookverbod geldt. Hopelijk zal dit helpen.”

(DJ / foto DJ)