Voedselagentschap “Geen probleem met vis uit Oostendse vismijn”

Redactie KW

Volgens de vzw Climaxi is er de laatste weken een koelingsprobleem in de vismijn. Er worden temperaturen van 16 graden genoteerd en dat komt de kwaliteit van de vis niet ten goede. De Vlaamse Visveiling zelf ontkent de problemen en ook het Federaal Voedselagentschap (FAVV) relativeert.

“Volgens een aantal handelaars en kopers kampt de vismijn in Oostende al weken met temperatuurproblemen”, zo meldt de vzw Climaxi, een beweging voor klimaat en sociale rechtvaardigheid, die ook de visserijsector opvolgt. “Er worden temperaturen genoteerd van 16 graden en dat komt de kwaliteit van de aangeboden vis niet ten goede. De feiten zouden regelmatig gerapporteerd worden in de dagelijkse verslagen van de FAVV-mensen ter plaatse. Voorlopig brengt dat evenwel geen aarde aan de dijk.”

Volgens directeur Johan Van de Steene van de Vlaamse Visveiling is de koeling in de vismijn één dag uitgevallen en hersteld, meer niet. “De vis ligt op ijs en behoudt een temperatuur van 4 graden. Ik zie het probleem niet. In Nieuwpoort wordt niet gekoeld, in Nederland wordt geen ijs gebruikt. Willen ze de visserij misschien helemaal weg uit Oostende? Als ze ons hadden laten doen, dan stond de nieuwe vismijn er al!”

Lieve Busschots van het Federaal Voedselagentschap (FAVV) bevestigt dat er niets speciaals aan de hand is in de Oostendse vismijn. “Mocht er een gezondheidsprobleem zijn, dan hadden we dat al lang gecommuniceerd”, zegt ze. “Er zijn wel problemen met de omgevingstemperatuur, waardoor het opijzen beter moet worden opgevolgd en waardoor er mogelijk al kleine hoeveelheden vernietigd moesten worden. Maar bij ons weten is er geen groot probleem geweest. Het is een oud gebouw en de omgevingstemperaturen zijn te hoog. Daar moet de vismijn beter op letten en daarvan zijn ze verwittigd.”

(HH)

Meer in Krant van West-Vlaanderen (editie De Zeewacht)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier