VMS huldigt drie oud-leerlingen met een Anker

Op de foto hebben we van links naar rechts Willy Phlypo, Vincent Vanhoorne, Oshin Derieuw, Bart Wenes, Winok Oplinus en Luc Vanrobaeys. (Foto SB) © STEFAAN BEEL
Peter Soete

De oud-leerlingenbond van de Vrije Middelbare School bedacht opnieuw drie oud-leerlingen met een Anker, een teken van erkentelijkheid en waardering voor hun prestaties en inzet in onze samenleving. Dit jaar waren dat de Roeselaarse schepen Bart Wenes, de initiatiefnemer van Rode Neuzen Dag Winok Oplinus en de vrouwelijke bokskampioen Oshin Derieuw.

Er was, ondanks de zware sneeuwval, veel volk aanwezig op de jaarlijkse uitreiking van de VMS-Ankers. Ieder jaar overhandigt de oud-leerlingenbond drie Ankers aan oud-leerlingen die een verschil proberen te maken in onze maatschappij. OLB-voorzitter Vincent Vanhoorne mocht dat dit jaar uitreiken aan Bart Wenes, Winok Oplinus en Oshin Derieuw, meteen de eerste vrouwelijke oud-leerlinge die ‘geankerd’ wordt.

Oshin Derieuw toonde al interesse in boksen van in de middelbare school. Na één jaar aangesloten te zijn in Roeselare, verkaste Oshin naar de boksclub van Filiep Tampere in Lichtervelde. Ze maakte vijf jaar deel uit van de nationale ploeg en vertegenwoordigde ons land op internationale tornooien. Sinds vier jaar is Oshin lid van boksclub Héninois in Hénin-Beaumont in Noord-Frankrijk. Oshin is sinds twee jaar profbokser, maar combineert haar sport met een fulltimejob in een wellnesshotel in Kortrijk. Eind mei won Oshin de Europese titel bij de World Boxing Federation WBF. Ze versloeg de Franse Marion Montanari op punten in de categorie tot 64 kilogram. Op 4 november won ze ook de WBF Intercontinental Champions Title tegen de Servische Aleksandra Vujovic bij de superlichtgewichten. Dat was meteen haar tweede WBF-titel dit jaar. Oshin heeft ook de ambitie om voor de wereldtitel te vechten en om deel te nemen aan de Olympische Spelen. Maar misschien wel de ultieme droom is om een kamp te boksen tegen Delfine Persoon.

Warme school

Bart Wenes omschrijft de school waar hij zijn middelbare studies deed als een warme school met sterke persoonlijkheden. Na de VMS trok Bart naar Ipsoc in Kortrijk voor een opleiding tot maatschappelijk werker. Vakken als psychologie, sociologie en filosofie waren duidelijk meer zijn ding. Na zijn studies werkte hij 30 jaar op de sociale dienst van de Christelijke Mutualiteiten. Vanuit zijn sociaal engagement kwam hij ook in de politiek terecht. Bart werd in 2004 OCMW-raadslid, later gemeenteraadslid, fractieleider voor CD&V, voorzitter van de gemeenteraad, provincieraadslid en vanaf 2016 is hij schepen, bevoegd voor cultuur, toerisme, archief, onderwijsregie en flankerend onderwijsbeleid. Bart is eveneens voorzitter van het OCMW en van het Zorgbedrijf. “Ook vandaag heb ik het geluk om met mensen te werken”, zegt Bart Wenes. “Ik vind het bovendien bijzonder fijn dat ik zelf het beleid kan helpen uitstippelen. Als politicus kan men niet voor iedereen goed doen. Maar ik probeer wel rechtlijnig te zijn. Wie consequent is, dwingt waardering af.

Zeppe en Zikki

Winok Oplinus viel meteen voor de sfeer en het familiale karakter van de VMS. Na zijn studies handel in de VMS, ging hij marketing studeren. Via een stage kwam Winok bij het liefdadigheidsproject Levenslijn van VTM terecht. Dan ging hij twee jaar werken bij het Roeselaarse evenementenbureau Twice/Promotheus waar hij onder meer de VTM Kerstparades uitwerkte. Winok verkast daarna opnieuw naar VTM waar hij mee aan de wieg stond van Zeppe en Zikki, een spin-off van Levenslijn waarbij verkeersveiligheid bij jongeren centraal stond. Winok zetelt ook in het bestuurscomité van de Koning Boudewijnstichting en richtte mee de vzw Rondpunt op die focust op de opvang van jonge verkeersslachtoffers. Winok nam een nieuwe uitdaging aan en in 2015 vond de eerste Rode Neuzen Dag plaats. Winok en zijn team slaagden erin om het taboe rond psychische problemen bij jongeren te doorbreken. Verschillende buitenlandse mediabedrijven zochten ondertussen al contact om ook bij hen een Rode Neuzen Dag te kunnen organiseren.

(PS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier