Vluchtelingen zijn welkom in Heestert

de oude pastorie waar de zes asielzoekers onderdak zullen krijgen © GVH
Redactie KW

Tijdens een infovergadering rond de opvang van vluchtelingen in Heestert, bleek dat de bevolking met de komst geen problemen heeft. De weinige vragen die gesteld werden, waren eerder van praktische aard.

Op de vergadering werd officieel bekend gemaakt dat in de leegstaande pastorie in Heestert binnenkort 6 vluchtelingen zullen opgevangen worden. Er werd door de Noord-Zuidraad, en meer bepaald de ‘Werkgroep Integratie Zwevegem’ een infovergadering georganiseerd om de Heestertnaren in te lichten. Zo’n 40 mensen kwamen luisteren.

Schepen van sociale zaken, Marc Claeys (SP.A), schetste eerst even de historiek. “Vanuit het OCMW in Zwevegem wilden we al langer onze opvangcapaciteit in de gemeente verhogen. Enige tijd werd beslist om zes mensen extra op te vangen. We hebben toen de diverse leegstaande gemeentelijke gebouwen bezocht om te kijken of daar enige mogelijkheid was om mensen op een treffelijke manier te laten wonen. Ik denk hierbij aan de oude pastorie in Zwevegem-Knokke, het oude gemeenschapshuis in Heestert en de conciergewoning ervan.”

Al vlug bleek dat er toch nogal wat aanpassingswerken dienden te gebeuren om die ruimtes woonklaar te maken. “We kregen dan het aanbod van de kerkfabriek in Heestert om de oude pastorie te gebruiken. Die werd enkele jaren terug gerenoveerd en staat ook al een tijdje leeg.”

Volgens OCMW-voorzitter Kaat Defoirdt (NVA) zullen met het verhogen van de opvangcapaciteit nu 22 asielzoekers in Groot-Zwevegem verblijven. “In 2011 verbleven 29 asielzoekers in onze gemeente. We zagen dit aantal in 2013 fors dalen naar 16 en met onze 6 nieuwe plaatsen komen we aan 22.”

De andere 16 mensen wonen in de centrumgemeente Zwevegem. “In totaal beschikken we over vijf woningen waar asielzoekers verblijven. Mocht er in de toekomst nog capaciteit nodig zijn, kunnen we nog terecht in een gebouw te Moen en in Sint-Denijs stelt een particulier een woning ter beschikking.”, aldus nog Defoirdt.

(GVH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier