Vluchtelingen draaien rollen om op autoloze zondag in Brugge

© DDM
Redactie KW

De mensen die op autoloze zondag het sociaal huis in de Hoogstraat in Brugge eens van dichterbij wilden bekijken, slaagden daar niet zonder slag of stoot in. Voor de ingang werden ze halt gehouden en in het Arabisch aangesproken door mensen van vreemde origine.

Een actie die kaderde in de migratiecampagne van 11.11.11 waarbij men de rollen bij het nietsvermoedende publiek eens wou omkeren.”Ik snapte er eerst helemaal niets van, maar toen kwam een tolk me vertellen dat ik me moest aanmelden”, zegt Trees Kerckhove. “Ze namen me mee voor een intakegesprek waarbij ze verschillende vragen stelden.”

Veel mensen snappen niet hoe lastig de taalbarrière is in de zoektocht naar een betere toekomst

Hoewel het eerst even schrikken was, snapte ze het opzet wel. “Ik kan me nu goed inbeelden hoe deze mensen zich moeten gevoeld hebben toen ze naar hier kwamen”, zegt ze. “Je voelt je vreselijk ambetant en onzeker als je aangesproken wordt in een taal die je niet verstaat.”

De Syrische tweelingbroers en acteurs van dienst Ayham en Amjad Abido namen hun opdracht erg serieus en hadden daar duidelijk veel pret in. “Het is zeer plezant om de mensen eens te mogen ondervragen”, klinkt het in het Nederlands. “Wij zijn gevlucht voor de oorlog en hebben destijds net hetzelfde meegemaakt. Veel mensen snappen niet hoe lastig de taalbarrière is in de zoektocht naar een betere toekomst en dit is een ludieke manier om dat duidelijk te kunnen maken.”

(DDM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier