Vluchteling krijgt strafvermindering voor afpersing voormalige pastoor uit Bellegem

Redactie KW

Een Kosovaarse vluchteling heeft strafvermindering gekregen voor afpersing van de voormalige priester van Bellegem en diefstallen in de pastorie en de kerk.

Bij verstek kreeg hij 42 maanden effectieve celstraf, op verzet milderde de rechter dit tot een jaar effectief. Het bevel tot onmiddellijke aanhouding blijft.

De Kosovaarse vluchteling had met zijn gezin van de Bellegemse priester een helpende hand aangereikt gekregen maar was getuige van de priester die orale seks had in zijn pastorie. Die seksuele escapade zorgde ervoor dat de priester vatbaar was voor chantage. Dat was wellicht ook de reden waarom de toenmalige priester hielp om drie diefstallen in 2008 en 2009 in scène te zetten. Hij kneep een oogje dicht zodat de vluchteling een kelk, vier dure kandelaars en de kroon van een Mariabeeld met blauwe saffier kon stelen. Bovendien schonk de toenmalige priester aan de vluchteling ook nog zo’n 120.000 euro en een BMW van 17.000 euro.

De Kosovaar had de vrijspraak gevraagd maar daar ging de rechter niet op in. Hij daagde niet zelf op voor het proces op verzet en liet zich door een advocaat vertegenwoordigen. Na het verstekvonnis uit 2011 en het uitgesproken bevel tot onmiddellijke aanhouding loopt tegen de man immers een internationaal arrestatiebevel. Hij houdt zich op in een vluchtelingenkamp in de buurt van Tourcoing. Het internationaal arrestatiebevel blijft van kracht. Aan de kerkfabriek Sint-Amandus moet hij een schadevergoeding van ruim 25.000 euro betalen. (LSi)