Vliegtuigbom op Kortrijk Weide ontmanteld

Redactie KW

Op vrijdag 23 juni 2017 heeft men om 14 uur tijdens graafwerken op Kortrijk Weide (de werf van het nieuwe zwembad), tussen de spoorweg en de Burgemeester Lambrechtlaan (R8-Kluifrotonde) oude oorlogsmunitie aangetroffen.

De aannemer verwittigde de hulpdiensten, waarna de politie de ontmijningsdienst DOVO heeft gecontacteerd en ter plaatse is gegaan om een veiligheidsperimeter van 100m uit te bouwen.

Verloop van de evacuatie

De evacuatie is van start gegaan om 18u45 en werd beëindigd om 20u20.

De evacuatie verliep gelijktijdig in 4 sectoren, afgebakend door de Leie en de R36. Dit werd gedaan door teams samengesteld uit politieagenten, gemeenschapswachten, brandweermannen en het Rode Kruis.

Vliegtuigbom op Kortrijk Weide ontmanteld

Zone 1 werd geëvacueerd om 19u

Zone 3 werd geëvacueerd om 20u

Zone 2 werd geëvacueerd rond 20u08

Zone 4 tot slot werd geëvacueerd om 20u18.

Er werden 46 mensen opgevangen in het OC, de andere bewoners konden terecht bij vrienden en familie. Eén iemand die minder mobiel was, werd via het Rode Kruis tot in het opvangcentrum gebracht.

Verkeersomleiding

Het gebied werd daarna verkeersmatig afgesloten. Er werden daartoe 18 verkeersdispositieven geïnstalleerd om het verkeer tijdelijk om te leiden tijdens de ontmanteling.

Ook het treinverkeer werd van 20u20 tot 20u40 stilgelegd: er konden geen treinen rijden van en naar Poperinge en Brugge-Oostende. Maar dit korte oponthoud heeft niet voor problemen gezorgd.

De rivierpolitie werd op de hoogte gebracht en het verkeer op de waterlopen werd tijdelijk tegengehouden en ook de luchtverkeerleiding van luchthaven Kortrijk-Wevelgem bleef tijdens de ontmanteling stand-by.

Ontmanteling

De ontmanteling begon om 20u30. Doordat de bom reeds gestabiliseerd was en in goede staat verkeerde, konden de ontmijners onmiddellijk te werk gaan. De ontsteker werd in een recordtijd van 6 minuten vrijgemaakt, waardoor de bom kon worden ontmanteld.

Het verkeer werd daarna snel weer vrij gelaten en de inwoners die werden opgevangen in het OC Troubadour konden terug naar huis.

Ook de overige inwoners mogen dus opnieuw huiswaarts keren.

Vervangend burgemeester Wout Maddens bedankt alvast alle hulpdiensten die meegewerkt hebben aan de evacuatie: “Door de avondspits en het moment was dit allesbehalve eenvoudig. Maar door de vlotte samenwerking van de politie, de brandweer, de gemeenschapswachten en de medische diensten, konden de ontmijners van DOVO sneller dan verwacht aan de slag. Ik ben bijzonder trots op onze mensen dat het allemaal zo vlot is verlopen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier