Vleteren: “Toerisme was altijd al mijn stokpaardje”

We zien Lut met haar kleinkinderen: Liese, Tine, Seppe en vooraan Janne. (Foto RVL)
Redactie KW

Lut Demeyer mag zich dé Krak van Vleteren 2015 noemen. Eind 2014 nam Lutje na 26 jaar afscheid van de politiek om meer tijd vrij te maken voor vrienden en familie. Na een lange carrière in de schijnwerpers als schooldirectrice en OCMW-voorzitter houdt ze zich nu op de achtergrond.

“Toen ik te horen kreeg dat ik genomineerd was voor dé Krak van Vleteren, was ik verrast”, vertelt Lut. “Ik dacht niet dat ik zou winnen, maar toen ik bij de kapper, de bakker en in de winkel kwam, zeiden mensen dat ze op mij gestemd hadden. Ik ben iedereen daar heel dankbaar voor. Als ik het lijstje zie met andere genomineerden, kan ik ook hen alleen maar feliciteren. Iedereen is elk op zijn manier een Krak voor wat ze voor de maatschappij presteren. Ik heb natuurlijk het voordeel dat ik bekend ben in de drie deelgemeenten en als je een carrière van 36 jaar op school achter de rug hebt, heb je heel veel mensen leren kennen.”

“Door mijn 36-jarige schoolcarrière leerde ik veel mensen kennen in Vleteren”

Sinds Lut gestopt is als politica, geniet ze van de vele vrije tijd. “Samen met mijn vriend Paul probeer ik vaak op reis te gaan en te zorgen voor mijn kleinkinderen. Omdat Paul een huis heeft in Meise, verdelen we onze tijd tussen Vleteren en Meise. Ik ben vele jaren leerkracht en later schooldirectrice geweest van de vrije basisschool van Oostvleteren en daar wil ik nu nog iets mee doen. Ik ben van plan om kinderen van de lagere school in Meise gratis bijles te geven na 16 uur om hen te leren schrijven en rekenen. Ik kan het niet laten om mensen een plezier te doen. Elke dag bekijk ik de lezersbrieven in de kranten en als mensen iets nodig hebben waarmee ik kan helpen, ben ik de eerste om dat te doen.”

Politiek

Hoe kijkt Lut terug op haar politieke loopbaan van 26 jaar? “Voor mij was de politiek een wereld die open ging, al had het als gevolg dat ik vaak van huis weg was. Toch ben ik altijd voltijds blijven werken en heb ik de was en de plas van ons gezin op mij genomen. Mensen spreken vaak over de negatieve kanten van de politiek, maar ik vind dat je als politicus heel veel kunt doen voor de mensen, al vraagt het veel inzet. Ik heb me altijd geamuseerd als ik mensen kon helpen en toerisme is mijn stokpaardje geweest. Vleteren moet leven! De afstand Vleteren-Meise, 280 kilometer heen en terug, heeft ervoor gezorgd dat ik uiteindelijk gestopt ben. Ik moest soms vergaderingen missen en ik vind dat als je het niet goed kan doen, je het beter iemand anders laat doen. Spijt van die keuze heb ik niet, ik heb veel mooie momenten beleefd. Zo denk ik nog altijd met een goed gevoel terug aan mijn afscheidsfeest waarop heel veel mensen aanwezig waren.”

(JL)

Vragenronde

Wat geniet je voorkeur: het OCMW of het onderwijs?

“Bij beide draait het om mensen helpen, maar de echtheid van kinderen doet mij toch kiezen voor het onderwijs. Na 26 jaar als leerkracht en 11 jaar als directrice ben ik al meer dan tien jaar met pensioen, maar het les geven aan kinderen kan ik niet missen. Als directrice ben ik bijles blijven geven aan kinderen die het moeilijker hadden en zelfs nu geef ik nog met veel plezier gratis les na school in Meise.”

Is er al veel veranderd op school sinds je pensioen?

“Absoluut, de scholen maken nu deel uit van een grotere scholengroep en dat zorgt ervoor dat je als directie veel minder te zeggen hebt over wat er gebeurt op school. Ik heb in de vakanties urenlang vrijwilligerswerk gedaan en geschilderd op school om centen uit te sparen. Nu wordt het financiële plaatje geregeld door het grotere geheel.”

Nog een dilemma: Meise of Vleteren?

“Ik breng graag tijd door met Paul in Meise, maar mijn hart ligt in Vleteren. Paul amuseert zich hier ook, maar we verdelen de tijd tussen onze twee woonplaatsen en dat is prima voor mij. De mentaliteit tussen de bewoners is er wel helemaal anders. In Vleteren kent bijna iedereen iedereen, in Meise – een gemeente met meer dan 18.000 inwoners – beperkt zich dat tot de overburen… Al hebben we het voordeel dat we daar niet in de stad wonen en alles er rustig is. Maar het zijn twee verschillende werelden.”

Wat zijn je voornemens voor 2016?

“Ik hoop elke dag gelukkig te zijn en te doen wat ik graag doe. Ik heb nu eens tijd om de krant helemaal te lezen.” (lacht, red.)

Bio Lut Demeyer

Privé

Lut is geboren op 26 oktober 1947 in Poperinge en groeide op in Oostvleteren. Ze is de weduwe van Georges Franchois (+2005) en heeft vier kinderen: Pieter, Gudrun, Karel en Nele en vier kleinkinderen: Tine, Lise, Seppe en Janne. Lut woont nu samen met haar vriend Paul Saerens, afwisselend in de Kasteelstraat in Oostvleteren en in Meise.

Loopbaan

Lut volgde een lerarenopleiding aan de Normaalschool in Laken en kon daarna aan de slag in de vrije basisschool van Oostvleteren. Ze gaf er 25 jaar les in het eerste leerjaar en was daarna elf jaar directrice. Sinds 2004 is ze met pensioen.