VLAM erkent zes nieuwe streekproducten uit West-Vlaanderen

Willy en Karel Deschildre presenteren met Deschildre Streekproducten filet d'Anvers van het rood ras. © a-EFO
Redactie KW

Het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) heeft zes nieuwe streekproducten erkend, allemaal afkomstig uit West-Vlaanderen. Het gaat om filet d’Anvers van het rood ras van West-Vlaanderen, Houtlandse koffie, gekapte vloerpistolet, West-Vlaamse splitwafels en Poperingse mazarinetaart.

In totaal mogen nu al bijna 230 producten het label “Vlaams streekproduct” opstrijken. Sommige van de nieuw erkende lekkernijen vind je enkel in West-Vlaanderen – andere ook ver daarbuiten, aldus het VLAM.

De leukste naam is voor de “gekapte vloerpistolet”, die te vinden is bij bakkerij Decock in Oostende. Dit rond broodje met een kap in het midden wordt er op de stenen ovenvloer gebakken. Het kan belegd worden met, naar gelang de voorkeur, hesp, kaas, gehakt of bij het ontbijt met boter of smout en bruine suiker. “De gekapte vloerpistolet is een echt bakkersproduct met traditionele werkwijze en handelingen. Een streekproduct dat zijn plek verdient op elke tafel”, oordeelt het VLAM.

Bakkerij Vanheste in Oostende biedt dan weer typisch West-Vlaamse splitwafels aan, die in vroegere tijden warm werden gegeten met gesmolten boter. De wafels worden met gist bereid en zijn zo makkelijk open te snijden. Vanheste biedt twee soorten: ovalen splitwafels met vanilleboterroom en ronde met bloemsuiker bestrooide splitwafels gevuld met kirschroom.

Ook de Poperingse mazarinetaart krijgt erkenning als traditioneel streekproduct. Het gaat om een taart van briochedeeg overgoten met een warme saus van boter en stroop en bestrooid met kaneel. Deze warme bereiding was zeer populair als dessert op “pastoorsconferenties” en rouwmaaltijden van de vooraanstaande burgerij in en rond Poperinge. Voor het gewone volk was het een feestgebak op kermisdagen.

Ook filet d’Anvers van het rood ras van West-Vlaanderen, aangeboden door Deschildre Streekproducten in Oostende, is een typisch streekproduct met een lange geschiedenis. Filet d’Anvers is de spier van het muisstuk van het rund. Het wordt gezouten en nadien gepekeld. In West-Vlaanderen roken ze het vervolgens vrij licht.

Houtlandse koffie verwijst naar de familie Hanssens, die in 1957 eigenaar werd van het domein Het Torenhof in Eernegem. Dat gebouwencomplex is intussen beschermd als monument. De meest typische koffie binnen het Torenhof-gamma is de “Dessert”, al decennialang ingeburgerd in de streek. De Arabica-koffiebonen worden traag in een trommelbrander gebrand tot een temperatuur van 220 à 230 graden Celsius. Deze ambachtelijke wijze staat garant voor een zachte, volle smaak.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier