Vlaamse ombudsman bemiddelt ook voor Kortrijk

SP.A-fractieleider Marc Lemaitre, de nieuwe ombudsman van de stad Kortrijk Bart Weekers en gemeenteraadsvoorzitter Piet Lombaerts. © JVGK
Redactie KW

De Vlaamse ombudsman Bart Weekers is vanaf vandaag ook de ombudsman van stad Kortrijk.

In het najaar van 2014 werd Christian Deleu, oud-stafhouder van de Kortrijkse balie, aangesteld tot ombudsman. Een tijd geleden gaf hij aan dat hij het mandaat niet zou verlengen en daarom ging stad Kortrijk op zoek naar een nieuwe ombudsman of -vrouw.

“We hebben een gesprek gehad met drie kandidaten”, legt gemeenteraadsvoorzitter Piet Lombaerts (N-VA) uit. “Twee zijn actief als advocaat, de derde was Bart Weekers. Uiteindelijk hebben we in het fractiebureau beslist om te gaan voor Bart. Die beslissing werd eigenlijk unaniem goedgekeurd (40 stemmen voor, één onthouding) door de gemeenteraad.”

1700 en 1777

“We kijken als stad uit naar de samenwerking met de Vlaamse ombudsman. We hebben als Kortrijk ook een primeur te pakken, want we zijn de eerste gemeente in Vlaanderen die in zee gaat met de Vlaamse ombudsman. Bart gaat trouwens het engagement aan om Kortrijk persoonlijk bij te staan. Hijzelf zal indien nodig bemiddelen en niet iemand van zijn dienst.”

Bart Weekers is 49 jaar en is blij met de geboden kans. “In Kortrijk heeft men het meldnummer 1777, wij werken met 1700, zowat het grote broertje van 1777”, vertelt hij. “Ik zie de Vlaamse ombudsdienst als een sluitstuk voor de lokale ombudsdiensten en ik zal heel graag onze ervaring ten dienste stellen van Kortrijk.”

De afgelopen drie jaar bemiddelde de Kortrijkse ombudsman in een 15-tal dossiers. (AXV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier