Vlaamse dienst Zeevisserij van Oostende naar Brugge

Redactie KW

Binnenkort vertrekt de dienst Zeevisserij van de Vlaamse overheid van Oostende naar Brugge.

“Al enige tijd doet in visserijkringen het gerucht de ronde dat de dienst Zeevisserij Oostende verlaat. In de visserijsector vinden sommigen dat geen goede zaak”, zegt Vlaams Parlementslid Wilfried Vandaele (N-VA), die aan Vlaams minister van Landbouw en Visserij Joke Schauvliege een vraag stelde over de kwestie. De minister antwoordde dat zoals alle Vlaamse overheidsdiensten ook het departement Landbouw en Visserij moet besparen: tegen 2019 zullen 62 medewerkers op natuurlijke wijze afvloeien. Daarbij zit een aantal pensioneringen binnen de dienst Zeevisserij.

Naar Brugge

Volgens Schauvliege zullen medewerkers die hoofdzakelijk beleidsondersteunende opdrachten vervullen, in de toekomst zoveel mogelijk vanuit Brussel opereren. De uitvoering en de controle blijven dichter bij de klanten, maar de uitvalsbasis wordt Brugge en niet meer de Vrijhavenstraat in Oostende.

Het departement Landbouw en Visserij beschikt over een buitendienst in Brugge en landbouwmedewerkers zullen volgens de minister in de toekomst makkelijker kunnen inspringen bij visserij. De afdeling landbouw staat op het gebied van digitalisering ook verder, zodat de ambtenaren die met visserij bezig zijn, daarvan kunnen leren. Ook Brugge blijft volgens de minister goed gesitueerd tegenover de havens van Nieuwpoort, Zeebrugge en Oostende.

“Cluster in Oostende”

“Ik neem akte van het antwoord van minister Schauvliege. Het is de verantwoordelijkheid van de minister om te beslissen hoe ze het best en efficiëntst kan besparen”, reageert Wilfried Vandaele. “Maar de argumenten van diegenen die de dienst liever in Oostende wilden houden, houden wel steek. Vandaag is ook de Rederscentrale opnieuw in Oostende gevestigd en ontstaat een cluster met het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) , het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO) en de nieuwe installaties voor een nieuw Waterbouwkundig Laboratorium.” (HH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier