Visserstehuis De Bolle onder vleugels Sociaal Huis Oostende

Redactie KW

Het Visserstehuis De Bolle wordt vanaf 1 januari 2015 overgedragen aan het Sociaal Huis Oostende. De Bolle vreesde, door de steeds veranderende regelgeving van de Vlaamse overheid, op termijn niet meer alleen verder te kunnen.

De Bolle werd in 1963 opgestart als opvanghuis voor jeugdige vissers die geen thuis aan wal hadden. Later breidde de werking zich uit tot niet-varende jongeren. Momenteel beschikt het begeleidingstehuis aan de Dr. Moreauxlaan over 15 plaatsen voor jongens van 12 tot 18 jaar en 13 voltijdse personeelsleden. Het Sociaal Huis beschikt ook al over een begeleidingstehuis, De Brem, met 34 plaatsen voor jongens en meisjes van 3 tot 18 jaar.

“De Bolle is kleinschalig en het directiecomité maakte zich zorgen of het, gelet op de steeds veranderende reglementeringen van de Vlaamse overheid, op termijn houdbaar en betaalbaar zou blijven”, aldus bestuurder Raymonde Declercq van De Bolle, tevens OCMW-raadslid. “Belangrijk voor ons was de verankering in Oostende en het blijven realiseren van ons doel op pluralistische wijze en met respect voor ras, nationaliteit, filosofische of godsdienstige overtuiging.”

“De samenwerking kan leiden tot schaalvoordelen”, aldus voorzitter van het Sociaal Huis Vanessa Vens. “De Bolle en De Brem behouden elk hun directeur en ook de tewerkstelling blijft behouden, maar De Bolle kan nu wel een beroep doen op de technische, personeels- en financiële dienst van het Sociaal Huis. Ook moest De Bolle twee plaatsen afbouwen en door de samenwerking zal dat er nu maar één meer zijn.”

De vzw De Bolle zal ontbonden worden, maar afgevaardigden van de vzw blijven wel actief in een comité Jeugdzorg van het Sociaal Huis.

(HH)

Meer in Krant van West-Vlaanderen (editie De Zeewacht)