Visser uit Zeebrugge maakt indrukwekkend schaalmodel van vissersboot

13/07/17 om 09:39 - Bijgewerkt om 09:38

Na anderhalf jaar zwoegen is Frank Willemkens (52) uit Zeebrugge erin geslaagd een schaalmodel van de vissersboot Z-18 Soetkin te bouwen. Afmetingen: 3,09 meter lang, 1,80 meter hoog. Een indrukwekkend bouwwerk. In en rond het schip zijn alle details - inclusief de elektronica - tot in de puntjes afgewerkt en identiek aan het origineel. Met een afstandsbediening bestuurt Frank de 32 functies.

Visser uit Zeebrugge maakt indrukwekkend schaalmodel van vissersboot

© MM

"Maak er 'ostjenblieft' niet van dat het mijn hobby of passie is om aan modelbouw te doen. Want eerlijk: ik 'braken' er eigenlijk van om dat te doen. Daarvoor is mijn geduld niet groot genoeg." In een sappig visserstaaltje maakt Zeebruggeling Frank Willemkens (52) ons meteen duidelijk dat hij niet wil omschreven worden als de gepassioneerde man die alles doet voor modelbouw. Toch stond zijn leven het laatste anderhalf jaar bijna volledig in het teken van het schaalmodel van de Z-18 Soetkin, een vissersschip uit zijn thuishaven. "Elke vrije seconde van de dag versleet ik in mijn garage", bekent Frank. "Alles bij elkaar zitten minstens 4.000 werkuren in het schip. Tel zelf maar eens na hoeveel dagen dat zijn." Het eindresultaat is navenant. Het indrukwekkende bouwwerk van 3,09 meter lang en 1,80 meter hoog is tot in de kleinste details piekfijn afgewerkt.

32 functies

Een grondige blik op het schip - schaal 1:12,5 - spreekt boekdelen. Eiken vloeren, leren zetels, een stoeltje voor de kapitein, tot de reddingsboeien aan boord: echt álles is identiek aan het originele schip van een collega-visser. Aan boord staat zelfs de elektronica volledig op punt. Verlichting en oplichtende computerschermen inbegrepen. Een huzarenstukje. "En dan te denken dat ik alles van A tot Z zelf heb gebouwd. Ze zeggen wel vaker dat ik een handige Harry ben", knipoogt Frank. Enkele ogenblikken later volgt een demonstratie. Netten ophalen, lichtjes laten oplichten, vis ophalen... Het is allemaal mogelijk. "In totaal zijn er 32 functies voorzien. Simpel gezegd kan je stellen dat alles wat mogelijk is met het levensgrote schip ook mogelijk is met mijn schaalmodel. Het is dan ook de bedoeling om er echt mee op zee te gaan." En dat blijken geen loze woorden te zijn. Begin deze week testte Luc voor het eerst - na anderhalf jaar voorbereiding - zijn schip op het water. "Alles verliep vlekkeloos. Ik ben zelf mee het water in gegaan en er was geen enkel mankement te bespeuren. Mijn Z-18 is helemaal klaar om de zee te veroveren."

Gerecycleerd materiaal

Opvallend genoeg kostte de bouw van de 'mini Z-18' amper 2.000 euro. "Niet moeilijk, alles is gemaakt uit gerecycleerd materiaal. Dat was een van de voorwaarden aan mezelf om eraan te beginnen. Later wil ik aan mijn kleinkinderen kunnen tonen hoe je met 'afval' toch iets moois kan bouwen. Letterlijk niks is aangekocht. Alle vormen of bochten die je ziet op het schip, zijn met deze twee handen (steekt zijn handen in de lucht, red.) gemaakt. De eiken vloer komt bijvoorbeeld van een parketvloer die uitgebroken moest worden. Ja, ik ben er best wel trots op", aldus Frank. In totaal weegt het gevaarte eenmaal op zee zo'n halve ton. "De bedoeling is om er effectief garnalen mee te vangen op zee. Vanop het strand kan ik alles besturen met een bereik van zo'n anderhalve kilometer. De batterij zelf gaat ongeveer vier uur mee. Daarmee kom je dus wel een eindje. In de toekomst komt er nog een camera aan boord. Zo kunnen we vanop het strand kijken waar we exact varen en wat er te zien is op zee." Een nieuw project heeft de visser voorlopig niet. "Laat me eerst maar wat genieten van dit model. Daarna zien we wel. Of iemand zo'n model kan bestellen? Ja, maar door de werkuren zal dat wel onbetaalbaar zijn", besluit Frank met de glimlach.

(MM)

Meer nieuws uit

Lees meer over:

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!