Vinkensport in regio Waregem bedreigd door sluiting cafés

Tom Van Houtte

Het aantal vinkeniers is in Waregem, Wielsbeke en Deerlijk teruggezakt tot minder dan de helft van een kwarteeuw geleden. Jazeker, de kweek van de vogels is lastig en de jeugd vindt niet goed de weg naar de ‘reke’, maar er is ook een minder voorspelbare reden: de sluiting van een rist typische volkscafés.

“Twee decennia geleden lokte een grote zetting als het kampioenschap van Groot-Waregem tot 250 vogels, nu moeten we met de helft tevreden zijn”, zegt Waregemnaar Filip Santens, woordvoerder van A.Vi.Bo, de grootste vinkeniersbond. Voor de populaire zondagzettingen loop het aantal deelnemers in veel gevallen terug tot 60 à 70 vogels of minder. Zelfs in Waregem, een belangrijke bakermat van de vinkensport. De stad organiseerde in het verleden al 6 keer het Belgisch kampioenschap.

Afhankelijk van cafébaas

Belangrijke oorzaak is het verdwijnen van de typische volkskroeg. In Deerlijk houdt men maar één vereniging meer over in plaats van drie vroeger. “Waregemse cafés als Den Ast en Den Hert waren vroeger heel populaire vinkenlokalen, maar ze zijn al jaren uit het straatbeeld verdwenen. Recenter ging ook café De Biest tegen de vlakte. Er dreigen nu problemen voor De Torenzangers in De Regenboog, terwijl De Carmelzangers nog maar redelijk recent zijn moesten uitwijken… Vaak hang je af van het enthousiasme van de cafébaas. Als je als uitbater een goed draaiend café hebt dat op zaterdagavond lang open is en je moet er op zondagmorgen al om 7 uur weer staan…”

Werken op feestdagen

In ‘t Gavergoed, het enige overgebleven Deerlijkse vinkenlokaal, weten ze wat dat is. “Op feestdagen openen wij speciaal voor de vinkeniers. Met twee kleine kinderen is het voor mij niet altijd gemakkelijk om me vrij te maken, maar gelukkig neemt mijn moeder de tapkraan dan over”, zegt uitbaatster Sofie Steelandt.

Verder krijgt de vinkensport dezelfde klappen als de rest van het verenigingsleven te verwerken: minder en minder mensen die verantwoordelijkheid in besturen willen opnemen. En toch is het einde van deze volkssport bij uitstek volgens Filip Santens nog lang niet nabij. “Ik zie nog af en toe nieuwe mensen opduiken tijdens de zettingen, al zijn het geen jongeren. Ik denk dat we met een beperkte maar enthousiaste groep diehards nog voor decennia gebeiteld zitten.”

https://www.youtube.com/watch?v=UtAJ7XUz9qE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier