Vincent Van Quickenborne: “Zwaarste 24 uur uit mijn leven”

Georges Van Quickenborne met echtgenote Christiane Vanmaele op het huwelijk van zoon Vincent en Anouk Sabbe. © JVGK
Axel Vandenheede

De familie Van Quickenborne heeft er een bewogen week op zitten: Georges Van Quickenborne (71) was bijna een volle dag spoorloos. Dankzij intensief speurwerk door de politie en Cel Vermiste Personen werd de gewezen cardioloog gezond teruggevonden. “Ik wil iedereen die meehielp om mijn vader terug te vinden uitdrukkelijk bedanken”, aldus Vincent Van Quickenborne.

De rust is teruggekeerd in de familie van de Kortrijkse burgemeester Vincent Van Quickenborne. Eén dag en één nacht leefde ze in volledige onwetendheid over het lot van zijn vader Georges (71) die dinsdag kort na de middag met de fiets van bij hem thuis in de Hendrik Consciencestraat in Kortrijk was vertrokken, maar enkele uren nadien nog altijd niet thuis was.

‘s Avonds deed zijn echtgenote Christiane Vanmaele aangifte van zijn verdwijning, waarna de lokale politie een zoekactie startte. ‘s Nachts dan werd de Cel Vermiste Personen verwittigd en werd de zoekactie geïntensifieerd. Ook het zoekgebied werd almaar groter omdat Georges Van Quickenborne was vertrokken met een elektrische damesfiets die met opgeladen batterijen tot wel 60 kilometer ver kan rijden.

Rust gunnen

Rond 13.30 uur woensdagmiddag vond een politiepatrouille de cardioloog, die sinds vier jaar met pensioen is, terug op de openbare weg in Sint-Martens-Latem. Gezond en wel. Een half uurtje later stuurde Vincent Van Quickenborne het goede nieuws dan via Twitter de wereld in. “De familie heeft enorm zware momenten achter de rug”, stelt hij. “Nadat mijn papa teruggevonden was, wist ik niet of ik een verklaring zou afleggen, maar na overleg met mijn mama doe ik dat wel.”

“Onze familie is dinsdagnacht massaal mee gaan zoeken” – Vincent Van Quickenborne

De Kortrijkse burgervader doet dat naar eigen zeggen niet alleen om deze ‘gebeurtenis’ te kunnen afsluiten. “Voor de familie – mama, broers, zussen, schoonfamilie… – is het nu natuurlijk belangrijk om te bekomen en wat slaap in te halen. Want velen van ons zijn dinsdagnacht mee gaan zoeken en hebben amper geslapen. We willen er ook zijn voor onze vader die we nu alle rust willen gunnen. De antwoorden op de vele vragen die we hebben zullen wel volgen.” Zo is het nog niet duidelijk hoe en waar hij de nacht van dinsdag op woensdag heeft doorgebracht.

“Ik wil ook reageren omdat mijn papa beginnende alzheimer heeft. Rond deze ziekte hangt nog altijd een groot taboe en ik wil dat helpen doorbreken. Ons land telt 100.000 personen die met alzheimer worden geconfronteerd en er zijn nog veel mensen die zo op indirecte wijze met deze ziekte moeten omgaan. Ook mijn moeder, voor wie ik enorm veel respect heb.”

De burgemeester benadrukt dat hijzelf en stad Kortrijk al een tijdje werken rond alzheimer en dementie. “Kortrijk is een dementievriendelijke gemeente en op mijn huwelijk met Anouk hebben we ook een fondsenwerving gedaan ten voordele voor onderzoek naar deze ziekte.”

Tot slot wil hij de hulpdiensten bedanken. “De lokale en federale politie, de brandweer, de Cel Vermiste Personen met in het bijzonder Alain Remue, de mensen die tips gaven… Dank je wel! Zonder hun inzet en hulp was het een pak moeilijker geweest om mijn vader terug te vinden.”

Zoektocht met de grote middelen

Bij de zoektocht naar Georges Van Quickenborne werden geen middelen gespaard om hem te vinden:

De lokale politie ging dinsdagnamiddag en -avond al massaal op pad en keek uit naar de 71-jarige Kortrijkzaan en/of zijn elektrische damesfiets.

Dinsdagnacht werd de Cel Vermiste Personen gecontacteerd, die meteen het nodige deed om de zoekactie te intensifiëren. Omdat Georges met een elektrische fiets op pad was die een bereik van 60 kilometer had, werden alle politiezones in een straal van enkele tientallen kilometer verwittigd. Er werd ook contact opgenomen met de Franse autoriteiten: als Georges met zijn fiets richting Bissegem was gereden, dan had hij via Wervik mogelijk de grens bereikt.

Dinsdagnacht werd ook hulpverleningszone Fluvia ingeschakeld. Met boten zochten ze de Leie af, enerzijds van Kortrijk tot aan Lauwe, anderzijds van Kortrijk tot aan de sluis in Sint-Eloois-Vijve. Ook in de Gavers in Harelbeke werd een zoekactie opgestart. Reden: Georges en zijn echtgenote Christiane Vanmaele fietsten graag al eens langs de Leie en trokken ook graag eens naar de Gavers.

Eveneens die nacht gingen familie en kennissen per fiets of met de brommer op zoek naar Georges.

Woensdagmorgen voerde een helikopter van de federale politie dan een grote zoekactie uit met speciale apparatuur.

De hele voormiddag door bleven politiepatrouilles uitkijken naar Georges Van Quickenborne. Niet alleen langs het water werd gezocht, ook op bijvoorbeeld werven was dat het geval. Om 13.30 uur werd hij in Sint-Martens-Latem opgemerkt door een patrouille van de zone Schelde-Leie. (AXV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier