Vijftiger uit Wervik krijgt celstraf na terroriseren van partner en kinderen

Redactie KW

De Tsjetsjeen Abdulah M. (54) woont sinds 2008 in Wervik. Hij verscheen donderdag in Ieper aangehouden voor de rechter, omdat hij zijn partner en zijn drie minderjarige kinderen lange tijd terroriseerde.

De feiten speelden zich af in de periode tussen 17 april 2009 en 28 mei 2016. Volgens het openbaar ministerie was de beklaagde voortdurend bezig met het slaan van zijn partner en kinderen. Daarbij liep zijn partner zelfs een armbreuk op. De man werd al eerder voorwaarden opgelegd, maar die legde hij prompt naast zich neer. Toen zijn oudste dochter van nu 17 jaar oud klacht wilde neerleggen, werd ze bedreigd, zodat ze er finaal van af zag.

Constante bedreiging en belaging

Uiteindelijk ging het koppel uit elkaar. Toen begon de man het gezin echter te belagen: hij bedreigde hen, belde voortdurend aan of bonkte zodanig op de deur dat hij die beschadigde. Hij probeerde ook de woning binnen te dringen. Het openbaar ministerie vond de feiten dermate ernstig dat ze een zware effectieve straf vorderde voor de man. De partner van de beklaagde zei alleen maar te willen dat de hele miserie ophoudt.

Meester Dieter Deltour, die de beklaagde verdedigde, zei niet tegen het dossier te willen pleiten, maar wilde toch een en ander nuanceren. “Mijn cliënt is niet zo slecht als hij wordt voorgesteld“, aldus Dieter Deltour. “Hij begrijpt bijna niets van wat er gebeurde, want hij spreekt enkel Russisch. Hij moest, toen zijn vrouw verdween, en hij er niets van begreep – later kwam het allemaal weer goed – door een diep dal, ook psychisch. Hij greep daarbij ook naar drugs, want mijn cliënt vindt familie erg belangrijk en hij had het dan ook moeilijk met de westerse cultuur op het vlak van het uitoefenen van gezag.”

24 maanden cel, 16 met uitstel

De burgerlijke partij zei dat de man maar al te goed begrijpt en begreep wat er gebeurde. De verdediging pleitte de man niet effectief naar de cel te sturen, aangezien hij nog een blanco strafblad heeft, maar hem strikte voorwaarden op leggen. “Mijn cliënt beseft dat hij zeker een tijd zijn kinderen niet meer zal kunnen zien, maar is bereid de opgelegde voorwaarden na te leven,” zo besloot de verdediging.

De beklaagde kreeg 24 maanden cel, waarvan 16 maanden met uitstel en probatievoorwaarden zoals een cursus agressiebeheersing volgen, een contactverbod en de verplichting om Nederlands te leren.

(HV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier