Vijftig jaar fietsgenot bij WTC De Sportingtrappers uit Oostrozebeke

Het bestuur van De Sportingtrappers met v.l.n.r. Jan Sabbe, Kurt Desmet, Hendrik Vanhollebeke en Patrick Lapeire. © Foto CLY
Redactie KW

WTC De Sportingtrappers viert zijn gouden jubileum. In 2018 wordt immers het vijftigste seizoen afgewerkt, dat start op zondag 4 maart.

Nu het voetbal en de cyclocross al het grootste deel van hun programma hebben afgewerkt, komen al andere sportdisciplines aan het venster piepen. Een daarvan is het wielertoerisme. De meeste clubs hebben tijdens de winter al eens samengezeten om een nieuw programma uit te dokteren om straks aan hun leden op de startvergadering van het nieuwe seizoen aan te bieden. Bij de Oostrozebeekse Sportingtrappers van voorzitter Hendrik Vanhollebeke is men intussen al zover en werden de leden tijdens de inschrijvingsavond ingelicht over het nieuwe fietsseizoen. Het wordt een jubileumeditie want in 2018 wordt het vijftigste seizoen afgewerkt. Wij waren erbij en doken met de voorzitter in de archieven van de club.

Café Sporting

De Oostrozebeekse wielerclub De Sportingtrappers werd boven de doopvont gehouden in 1968 in café Sporting. De mannen van het eerste uur waren Marcel Maes, Roger Verbrugghe, Roger Tassaert, Luc Roelens, Noel Beel, Georges Bogaert en Wilfried Catelin. Roger Verbrugghe werd de eerste voorzitter later opgevolgd door Hubert Bekaert en Pol Tack. Hendrik Vanhollebeke is sinds 1994 de vierde voorzitter van de club.

“Hoogtepunten? Onder meer de uitzonderlijke rit naar Lourdes met 19 man in 1985”

Volgens Hendrik schommelde het ledenaantal steeds tussen 75 en 55. Net zoals bij de meeste wielertoeristenclub zijn ook De Sportingtrappers aan verjonging toe. De club heeft het echt moeilijk om jonge leden aan te trekken. Pas vanaf 30 tot 35 jaar lijken mannen weer zin te hebben in het fietsen. In de loop van 50 jaar fietsgenot moest de club vaak noodgedwongen wijzigen van clublokaal. “Ons allereerste clublokaal was de Sporting. Later verhuisden we naar de Club op de markt, daarna naar De Gilde om later nog eens te verkassen naar Vrij Polen waar we het langst bleven. Sinds een paar jaar is Keep Fit onze nieuwe thuishaven. Daar starten en eindigen al onze ritten.”

Klassement

Het spreekt voor zich dat er in de loop van vijftig jaar verschillende hoogtepunten de revue passeerden. “Ik denk aan de uitzonderlijke rit naar Lourdes met 19 man in 1985, de rit naar Rome met 23 clubleden in 1987 en de verbroederingsrit naar de zustergemeente Wetter in 1995. Hoogtepunten waren ook de driedaagse naar Cap Gris-Nez, de jaarlijkse rit naar Halle en de jaarlijkse verrassingsreis.”

Elk jaar houdt het bestuur een nauwkeurig klassement bij van alle ritten waaraan de leden deelnemen. Wie het meeste punten sprokkelt, is kampioen. Er is een algemeen klassement maar eveneens een apart bergklassement. Wie echter aan minder dan 15 ritten deelnam, kan ook geen bergkampioen worden. Elk seizoen wordt afgesloten met een kampioenenviering. Dit jaar vindt die viering plaats op zondag 14 oktober. Nieuwe leden zijn nog steeds welkom. Het inschrijvingsgeld bedraagt 30 euro.

(CLY)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier