Vijftig jaar Chiroheem Heule: eerste steen geeft ‘geheim’ prijs

Oud-Chiroleider Frans Verschatse met in zijn handen de eerste steen van het Chiroheem die hij ook in 1967 aanreikte aan metselaar Romain Soete, links van hem op de foto. We zien ook zittend Madeleine Beerlandt, weduwe van Georges Mussly, en rechts Rita Bonte, weduwe van pionier Karel Gryson. Uiterst links toenmalig proost Leplae. © NOM
Redactie KW

In de gevel van de jeugdclub Den Ast in de Hemelweg in Heule zit een gedenksteen met de inscriptie ‘Chiro 1-9-1967’. Het gaat om de officiële eerste steen van het Chiroheem. Zondag werd de 50ste verjaardag gevierd en kregen de zowat 200 aanwezige oud-leiders eindelijk een antwoord de prangende vraag wat er nu echt in die (whisky)fles achter die steen zat…

De bijeenkomst van de oud-Chiroleiders van Chiro Stine was een groot succes. Ze konden ‘s morgens vroeg in het heem genieten van een gezellig ontbijt en uiteraard veel herinneringen ophalen. Er werden ook oude filmpjes vertoond, onder andere van de eerstesteenlegging die eigenlijk niet gebeurde op 1 september zoals de steen aangeeft, maar op 23 september 1967. Aangezien de bouw – door vele vrijwilligers – dan nog maar begonnen was, zou het tot 1969 duren vooraleer het heem in gebruik kon worden genomen. De viering van 50 jaar viel dus tussenin.

Oud-leider en oud-volwassenbegeleider Hugo Deprez schetste de geschiedenis van de Heulse Chiro en van het heem. Hij herinnerde daarbij ook aan het historische jaar 1982, waarin het ‘huwelijk’ tussen Jongenschiro Stijn en Meisjeschiro Tine voltrokken werd.

Whiskyfles met documenten

Maar welk mysterie verborg nu de eerste steen? Om dat te weten, was er maar één oplossing: de steen er even weer uithalen… Er verscheen een whiskyfles, zonder drank maar daarin twee documenten. Oud-leider Bernard Pattijn las de tekst voor. Op het document van 1967 stonden vooral heel wat namen van personen die de bouw hielpen verwezenlijken. Onder hen ook de nu 101-jarige Albert Delaere. Uit het tweede document bleek dat de steen in 1989 al een eerste keer werd uitgehaald.

Bij de plechtigheid waren ook een aantal mensen van het eerste uur aanwezig, met onder andere metselaar Romain Soete, oud-groepsleider Frans Verschatse, Rita Bonte (echtgenote van wijlen Karel Gryson, de pionier van het heem) en de 91-jarige Madeleine Beerlandt, echtgenote van wijlen Georges Mussly, destijds een van de stille werkers. Ook Lucien Leplae (88), de proost ten tijde van de bouw van het heem, was erbij.

Binnenkort wordt een nieuwe fles teruggeplaatst met een derde document en de groepsfoto, die zondag genomen werd.

(NOM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier