Vijfsterrenpension voor koetspaarden opent de deuren in Koolkerke

"Ook voor paarden die na een regenachtige dag binnenkomen, zijn de infraroodlampen een waar genot." © TBR
Redactie KW

Mathias Wentein, zaakvoerder van paardenhouderij Hippo-Agri in de Gemeneweidestraat in Koolkerke, heeft Hoeve De Grote Schuure omgebouwd tot een indrukwekkend stallencomplex. Vanavond is er de officiële opening.

“In 2011 hebben we hoeve De Grote Schuure aangekocht”, vertelt Mathias Wentein (33), zoon van Marc ‘van de koetsenritten in Brugge’. “In de lente van dit jaar zijn we met de werken gestart en vandaag is de restauratie van de hoevewoning een feit. Voor de helft zal die dienst doen als ontvangstruimte voor ons magazine Hippo Revue, de andere helft is vergund als vakantiewoning voor hoevetoerisme. De schuur, die uniek is voor onze kustpolders en waarvan slechts enkele bewaard zijn gebleven, wordt binnenkort onder handen genomen. We zijn van plan om die in te richten als ontvangst- en receptieruimte.”

Ruim 800 m²

Het nieuwe stallencomplex beslaat een oppervlakte van ruim 800 vierkante meter en is op alle vlakken een unicum in de regio. “Bij de bouw ervan hebben we niets aan het toeval overgelaten en alles grondig doordacht, tot in de kleinste details, van camerabewaking en branddetectie tot de recuperatie van regenwater. Alles staat hier in functie van het welzijn van de paarden”, zegt Mathias.

“Paarden die moeten werken, krijgen ‘s ochtends een complete toilettage.”

“Dankzij een lichtstraat die dwars in het dak loopt, is het hier altijd heel luchtig en dat is goed voor het bioritme van de paarden. We hebben ook gezorgd voor efficiënte isolatie: koel in de zomer, warm in de winter. We hoeven hier ook niet langer met kruiwagens te zeulen: de balen hooi en stro liggen boven de boxen opgestapeld en kunnen rechtstreeks in de stal gegooid worden, zodat we alleen nog wat moeten opharken. In de stallen zelf zorgden we voor een degelijk verluchtingssysteem en het drinkwater voor de paarden wordt in de winter lichtjes verwarmd. Elke dag gaat een tiental dieren op de wei, in een beurtrol, zodat ze om de drie dagen buiten kunnen grazen. We hebben twee types boxen: stallen van 3 op 3 en stallen van 3,5 op 3 meter: die zijn voor de grotere paarden.”

Mathias Wentein in de nieuwe, moderne paardenstallen in Koolkerke.
Mathias Wentein in de nieuwe, moderne paardenstallen in Koolkerke.© TBR

Van de stallen gaat het naar de ‘badkamer’. “Hier krijgen de paarden hun douche”, legt Mathias uit. “Elke dag worden hun hoeven uitgekrabd en hun benen gesproeid. Paarden die moeten werken, krijgen ‘s ochtends een complete toilettage. Daarna gaan ze het solarium in. Ook voor paarden die na een regenachtige dag binnenkomen, zijn de infraroodlampen een waar genot.”

(CH)

De uitgebreide reportage lees je vrijdag 2 december in Krant van West-Vlaanderen, editie Brugsch Handelsblad.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier