Vijfde Autovrije Zondag is schot in de roos

Het ging er best pittig aan toe tijdens de Zeepkistenrace. Papa Floor en zoon Luur wagen zich aan de snelle wagentjes. © KDS
Redactie KW

De vijfde editie van de Autovrije Zondag lokte duizenden toeschouwers naar de zonovergoten Kortrijkse binnenstad. Zowel de deelnemers als de organisatie spreken over de beste editie van de voorbije vijf jaar.

Autovrije Zondag, de jaarlijkse hoogmis voor fietsers en voetgangers, is sinds 2013 uitgegroeid tot een echt stadsevenement: dit jaar met 33 evenementen op tien locaties op een parcours van 1,5 kilometer. De tientallen kinderen en de 1.000 lopers van de Bruggenloop gaven om 9.30 uur de aftrap.

https://www.youtube.com/watch?v=zJTgzU1BNew

Behalve de vaste ingrediënten sport, cultuur, amusement en animatie stonden enkele nieuwe elementen op het programma. Dit jaar pakte de organisatie uit met onder meer een Zeepkistenrace en Buda Rock ‘n Rolt. “Het is sowieso leuk dat je er niet moet mee inzitten dat er een auto kan voorbij komen. Alle de dingen die je nu zijn, zijn totaal iets anders: muurklimmen, skaten, zeepkistenrace, noem maar op. Fantastisch”, zegt Floor, die zich met zoontje Luur aan de zeepkistenrace waagde.

Naast initiatieven voor voetgangers en fietsers was er ook heel wat randanimatie.
Naast initiatieven voor voetgangers en fietsers was er ook heel wat randanimatie.© KDS

Ook senioren met verminderde mobiliteit werden niet vergeten. Zo kregen bewoners van het Zorghotel Heilig Hart een initiatie drumles van Drums Alive. In de straten en op de Grote Markt was er mee dan voldoende animatie: een groot schaakspel, een wandelend orkest en skaten of skeeleren tot hockey, een kinderfuif en speelstraten.

Verder was de Grote Markt een gigantisch fietsdorp. Zo kon je een bakfiets van Mobiel testen, leren fietsen op 2 wielen, je fiets pimpen of met een BMX, loopfiets of step een te gek, bulterig parcours afleggen. Bij de preventiedienst van de Stad Kortrijk kon je fiets gelabeld worden en Hamid en zijn tweelingbroer, beiden van Parko, verkochten gadgets. Je kon er ook gratis hebbedingetjes krijgen. “Een mooie zak met leuke dingetjes zoals een lampje, veiligheidslichtjes voor je spaken en enkele spelletjes”, zegt een glunderende Mohamed.

Ook Parko deelde in de vreugde. Mohamed en Hamid hadden tal van geschenkjes bij.
Ook Parko deelde in de vreugde. Mohamed en Hamid hadden tal van geschenkjes bij.© JVGK

“We mogen spreken van een zeer succesvolle editie. Je ziet dat de mensen letterlijk en figuurlijk opnieuw ademen als de auto even uit het straatbeeld verdwijnt en de stad van hen wordt”, aldus een opgetogen schepen van Mobiliteit Axel Weydts.

https://www.youtube.com/watch?v=WJm7jp41z90

(tekst Peter Van Herzeele/foto’s en video JVGK en Kurt De Schuytener)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier