Vijf Indiërs veroordeeld voor binnendringen haven van Zeebrugge

05/10/16 om 19:30 - Bijgewerkt om 19:29

Gurjit S. (22) kreeg bij verstek zes maanden effectieve gevangenisstraf, de anderen kregen straffen met uitstel. Twee beklaagden zaten bijna drie maanden in voorhechtenis.

Vijf Indiërs veroordeeld voor binnendringen haven van Zeebrugge

© BELGA

Heel wat vluchtelingen proberen via de haven van Zeebrugge in het Verenigd Koninkrijk te geraken. Om dat probleem te counteren is het binnendringen van een havenfaciliteit sinds midden juni een strafbaar feit geworden. Bij herhaaldelijk binnendringen riskeren ze een dagvaarding voor de correctionele rechtbank en kunnen ze zelfs aangehouden worden. Voorheen konden vluchtelingen enkel vervolgd worden voor hun illegaal verblijf in ons land.

Harjinder (18) en Palwinder S. (30) werden in juli twee keer betrapt in de haven van Zeebrugge en belandden in de gevangenis. "Voor dit soort dossiers ben ik advocaat geworden, want deze verschrikkelijke situatie is hartverscheurend. Mijn cliënt is geen crimineel, voor hem is de gevangenis de hel", aldus meester Nadia Lorenzetti, advocate van Harjinder S. Volgens de verdediging konden de vluchtelingen de nieuwe wetgeving onmogelijk kennen.

De correctionele kamer gespecialiseerd in mensensmokkel en mensenhandel zal de komende maanden nog talrijke gelijkaardige dossiers behandelen. Woensdag stonden alweer 13 illegalen terecht voor het binnendringen van de haven. Ze riskeren bij verstek zes maanden celstraf. Daarnaast moesten twee vluchtelingen zich verantwoorden voor illegaal verblijf. Voor Mohamed A. werd één jaar effectief gevorderd. De rechter doet uitspraak op 2 november.

(BELGA)

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!