Vijf dames in één kunstcollectief in Meulebeke

De vijf artistieke dames v.l.n.r. Christiane Vande Velde, Sofie De Jonghe, Conny Debruyne, Claudine Ninclaus en Christine Coysman stellen tijdens Buren bij Kunstenaars tentoon in kunstgalerij Christiane Vande Velde. © Luc
Redactie KW

Ten huize van Christiane Van De Velde in de Kapellestraat 2b vinden we ter gelegenheid van Buren bij Kunstenaars het werk van maar liefst vijf artistieke dames.

Christiane opent de deuren van haar kunstgalerij op vrijdag 16, zaterdag 17 en zondag 18 oktober telkens van 10 tot 18 uur. Op zaterdagnamiddag komt Kurt De Jonghe orgeldraaien. Christiane heeft haar woning omgevormd _ van voor- tot achterdeur _ tot een ware, knusse tentoonstellingsruimte. Samen met Christine Coysman, Claudine Ninclaus, Conny Debruyne en Sofie De Jonghe zorgt Christiane voor een waaier aan kunstige disciplines.

Pallet en penseel

Christiane Van De Velde (74) kreeg de kunstmicrobe reeds op jonge leeftijd te pakken. Samen met haar echtgenoot Herman runde ze een antiekhandel en kwam zo in contact met heel wat meesters in de schilderkunst. Na de dood van Herman koos Christiane resoluut om zelf kunst te beoefenen, het pallet en het penseel boeiden haar en Christiane ging in de leer bij Frans Vercoutere. Momenteel volgt ze schilderkunst aan de Tieltse academie in de klas van Carla Vandaele.

Christiane schildert in acryl en olieverf. Haar themavoorkeur gaat naar het figuratieve al waagt ze zich nu ook al op het pad van de abstracte schilderkunst.

Christiane : “Ik heb een passie voor schilderen. Schilderijen hebben me altijd geboeid of het nu landschappen of portretten waren, het speelde geen rol. Ik zie wanneer iets met liefde en kennis op doek gezet wordt. Niet alleen het canvas gebruik ik als ondergrond, ook struisvogeleieren komen aan bod, die bewerk ik eerst, maak er een compositie mee en vervolgens ga ik ze beschilderen. Natuurlijke producten zoals vlas en stro neem ik ook in mijn doeken op. Naast het schilderen, heb ik me ook reeds gewaagd aan keramisch werk, een totaal andere discipline die ik eveneens weet te koesteren.”

Het werk van Claudine Ninclaus getuigt van de veelzijdigheid van de kunstenaar. Zowel werken met klei en met vilt, schilderen op zijde en op doek als juwelen vervaardigen in fino behoren tot haar artistiek repertorium.

Voor Conny Debruyne is het werken met klei een bevrijdende onderneming die haar wegvoert naar een andere dimensie. Werken met water, klei en vuur betekent voor haar spelen met de oerelementen. Wanneer de gebakken klei dan nog eens behandeld wordt met oxiden en glazuren wordt dat spel verrijkt.

Kunstacademie Tielt

Christine Coysman schildert met olieverf. “Kleur en vorm vind ik heel belangrijk in een werk. Om die reden vind ik dan ook heel veel vreugde in het coloriet. Momenteel vertoef ik in een abstracte periode waarin ik de vormen en de kleuren naar hartenlust hun gang kan laten gaan.”

Sofie De Jonghe volgt net als al de bovenvermelde dames nog steeds les aan de academie in Tielt. Als honden- en kattentrimster heeft ze een voorliefde voor het tekenen en schilderen van dieren. Sofie is eveneens tuk op paarden en dat brengt ze duidelijk in beeld in haar werk. Momenteel volgt Sofie nog een cursus fotografie aan Campus Reinaert in Tielt.

Het artistiek werk van deze vijf dames is dus te bewonderen in de Kapellestraat 2b tijdens het weekend Buren bij Kunstenaars op 16, 17 en 18 oktober.

(LB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier