Vier bewoners vier woningen Madeliefjesstraat vieren 60 jaar

Er staan maar vier woningen aan de onpare kant van de Madeliefjesstraat en in ieder huis viert er iemand zijn zestigste verjaardag. Je bemerkt zittend Ronny Buyck (links) en Rik Denys. Rechtstaand Johny Van Hoecke en Monique Baert. © (Foto FODI)
Redactie KW

In de Madeliefjesstraat op de Bloemenwijk staan er maar vier woningen aan de onpare kant van de straat. De vier buren zijn toevallig ook dit jaar allemaal zestig jaar. Vorige zaterdagavond kwamen ze samen voor een etentje, alhoewel ze nu en dan eens bij elkaar zitten.

Rik Denys zei dat het tien jaar geleden toevallig aan het licht kwam dat Monique Baert, Johnny Van Hoecke, Ronny Buyck en hijzelf in hetzelfde jaar waren geboren. “Rond Nieuwjaar komen we wel eens samen met de buren. Tijdens een van onze babbels kwamen we te weten dat we met vier in de straat zijn die allemaal even jong zijn. Uniek is dat vooral, want aan onze kant van de straat staan er maar vier woningen en ieder huis heeft een leeftijdsgenoot. Dat moesten we vieren en dus kwamen we jaren geleden een eerste keer samen voor een gezellig samenzijn.”

Ten huize Denys-Depypere kwamen de vier buren met hun partners samen om na een eerste glaasje en versnapering in groep naar een restaurant in Izegem te vertrekken. Drie van de vier zijn al zestig, Ronny komt midden juli zestig.

Geen tijd over

Boezemt die leeftijd hen angst in ? “Helemaal niet”, zegt Monique uit de Madeliefjesstraat. Ze is de mama van Stijn en Eline en de partner van André Dewanckele. Monique werkt al 21 jaar bij de poetsdienst in de bib. “Mijn man Willy Lievrouw is op 46-jarige leeftijd overleden. Hij had het geluk niet die leeftijd te halen. Ik ben blij dat ik zestig ben geworden en dat ik al vele jaren heb meegemaakt.”

Rik is getrouwd met Jeanine Depypere, de vader van Kevin en Evy, en gaat op 1 september met pensioen. De voorbije twaalf jaar werkte hij als nationaal vrijgestelde van ACV Transcom Post in Brussel. “Als 60-jarige start je met een nieuwe uitdaging in je leven. Ik ben nu al thuis van mijn werk. Pas vanaf 1 september ben ik officieel met pensioen. In de voorbije twee weken verveelde ik me nog helemaal niet.” Johny ligt er niet wakker van dat hij de 60 voorbij is. “De leeftijd is er, je kan dat niet tegenhouden.”

Hoe verliepen die voorbije tien jaar ? “Ik ben gelukkig gezond gebleven. Ik ben ook nog altijd aan het werk. Hoelang nog ? Euhh, ik ben aan het uitbollen, wellicht tot mijn 62ste”, glimlacht Ronny. Hij is de echtgenoot van Christine Defour, pa van Lieselot en Sofie, de opa van Elle. Hij werkt sinds 1979 als kinesis- en bewegingstherapeut in de Heilige Familie in Kortrijk. “In vergelijking met tien jaar geleden begin je nu pas écht te plannen. Hebben we een rustige avond, dan halen mijn vrouw en ik vlugger een fles boven om eens te genieten.”

Johny Van Hoecke is getrouwd met Chantal Mille, de vader van Valeska en opa van Hanne en Warre. Hij werkte 38 jaar bij de technische dienst in het Guldensporencollege in Kortrijk en met pensioen. “Vroeger zeiden ze altijd : ga je met pensioen, dan heb je tijd tekort. Ik heb daar vaak mee gelachen. Ik ben al meerdere maanden met pensioen, maar heb inderdaad geen tijd over.” Rik zucht “Hoe ouder je wordt, hoe meer je de ambulance hoort van doet dit, doet dat…”, lacht hij, terwijl hij in de richting van zijn vrouw kijkt. Algemeen gelach, maar iedereen was het erover eens dat de jaren heel vlug voorbij gaan.

Op sportieve toer

Het viertal bekent dat ze zo fit niet meer zijn dan toen ze tussen de 40 en 50 jaar waren. “We zijn nu tien jaar later en fysiek maakt dat veel verschil. Ik ben sportief, maar ook ik moet al eens langer uitblazen”, zegt Ronny. “Op hetzelfde moment kan je een zware inspanning aan hoor, maar één dag later moet je dat bekopen.”

Rik gaat graag tennissen en hij moet eveneens wat langer recupereren na een oefenwedstrijd. Monique fietst vaak en dat lukt nog heel goed. Op zaterdagavond gingen de buren samen eten. “Maar daar blijft het dit jaar niet bij. We zijn met vier zestig, we zullen vast en zeker nog iets plannen om eens samen te komen en een toost uit te brengen op onze 60ste verjaardag”, besluit Rik. (Patrick D.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier